Több mint 30 módosító javaslat érkezett a jövő évi adótörvényekhez

A jövő évi adótörvényekhez 34 módosító javaslat érkezett a képviselőktől, 3 kormánypárti, 16 jobbikos, 8 LMP-s, 6 MSZP-s és 1 független képviselőtől érkezett.

A legelső módosítást két MSZP-s képviselő - Burány Sándor és Tóth Bertalan - tette, ők az internetadó kivételét javasolták a törvényjavaslatból. Később ehhez csatlakozott Szelényi Zsuzsanna független képviselő is, majd a jobbikos ugyanilyen javaslat következett. Egy másik jobbikos javaslat viszont háztartásonként havi 500 forintban korlátozta volna az internetadót.

A második benyújtott módosítás Rogán Antalé (Fidesz) volt, aki az internetadó alanyává a szolgáltatót tette, majd magánszemélyeknél havi 700, mindenki másnál pedig havi 5000 forintban korlátozta a taksát.

A jobbikos képviselők a reklámadó bevételéből akarják ingyenessé tenni mindenkinek az internetet. Nem támogatták az adófizetési kötelezettség kiterjesztését az alkoholos italokra történő , továbbá azt sem, hogy adó terhelje a sűrített földgázt.

Ez utóbbi javaslatot karolta fel Bencsik János (Fidesz), aki az utolsó módosítást fűzte a jövő évi adótörvényekhez. A köbméterenként 28 forintos taksa ellen a képviselő azzal érvel, hogy a földgáz használata 20-25 százalékos szén-dioxid-csökkentéssel jár a kőolajjal szemben. Kifejti még, hogy a levegő szennyezettsége miatt Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indult.

Az OECD-tagállamok sorában pedig az élen állunk a tüdőrák okozta idő előtti elhalálozások terén, amely szintén a dízelmotorokkal szerelt nehézgépjárművek kiváltását sürgeti. Az indoklás kitér arra is, hogy a biomasszából előállítható tisztított biogáz a tökéletesen működő alternatív üzemanyag, amely a nehézgépjárművek esetén az egyedül létező és valóban zéró szén-dioxid-kibocsátásra vezető megoldás.

A jobbikos módosítások körébe tartozik még a közös tőkegyűjtésű befektetésekre kivetni szándékozott 25 százalékos különadó csökkentése, illetve eltörlése - több javaslatuk is szól erről.

Az MSZP-s javaslatok között szerepel a cafeteria adójának a korlátozása; hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv részére fizetendő felügyeleti díjak ne emelkedjenek, illetve az, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen. Ez utóbbi megjelenik egy LMP-s módosító javaslatban is.

Az LMP-s javaslatok egyike a termékdíjtörvényt akarja kiegészíteni a következővel: a befizetett környezetvédelmi termékdíj 1 százaléka - de legfeljebb 500 millió forint - a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott egyesületek tevékenységének, nyílt pályázati rendszerű támogatásának a fedezetére szolgáljon.

Egy másik LMP-s javaslat pedig a kézműves termékeket előállító, jobbára hagyományos, fenntartható technológiával dolgozó mikrovállalkozások és kistermelők termékeire kéri mind a népegészségügyi termékadót, mind pedig a környezetvédelmi termékdíj eltörlését.