Orbán Viktor: Az internetadót nem lehet bevezetni

Nem internetadót, hanem a távközlési adó kiterjesztését tervezte a kormányzat, ám mivel az emberek megkérdőjelezik ennek ésszerűségét, az új terhet ebben a formában nem lehet bevezetni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

A teljes foglalkoztatásra kell összpontosítani, illetve középpontba kell helyezni az idei választási évben vállaltakat, folytatni kell azt a politikát, ami 2010 és 2014 között már elnyerte a nemzetközi szakértők és a magyar választópolgárok elismerését – mondta el a 180 percben a miniszterelnök. Erről minisztereinek is beszélt a költségvetés tárgyalása során Orbán Viktor.

Arról is beszélt, a kormányzat célja, hogy 2018-ra egyetlen embernek se kelljen jövedelempótló támogatásból megélnie, mindenkinek legyen munkája. Ennek megvalósulásához a jövő évi költségvetés közelebb visz.
Interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel 2014.10.31.- 180 perc

A devizahitel-ügy kezelése kapcsán hangsúlyozta, tartani kell az irányt, a legfontosabb kérdés pedig a bankok elszámoltatása lesz. Az intézkedés hatásaként több százezer családnak, vagyis több millió embernek csökkennek majd jelentősen a terhei 2015-ben. Ennek a folyamatnak a végigvitele lesz, a költségvetéshez is kapcsolódóan, a jövő év legfontosabb eseménye.

Az államadósságról a kormányfő azt mondta, az a 2013 végi 77 százalékos szintről az idei év végére tovább fog csökkenni. Hozzátette, ennek ellenére a magyar pénzügyekkel probléma, hogy többet költünk, mint amennyit keresünk, ezért szeretné, ha néhány év múlva a deficit nulla lenne, és nem csak a GDP-hez viszonyítva, hanem abszolút értékben is csökkenne az államadósság.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában


Az internetadóra vonatkozó riporteri kérdésre Orbán Viktor azt mondta, sosem volt szó internetadóról. A probléma szerinte az, hogy már nem számít, a kormány mit mond, miközben az ésszerű beszélgetés alapja a dolgok helyes megnevezése.  Arról van szó, hogy ha a távközlés áthúzódik az internetre, akkor azután is fizessenek távközlési adót a szolgáltatók, akik ezt a terhet azonban nem tudják áthárítani a fogyasztókra – tette hozzá. A kormány a távközlési adót szerette volna kiterjeszteni, miközben az emberek internetadót látnak. Orbán Viktor szerint mivel az emberek megkérdőjelezik az új adó ésszerűségét, vagyis félrecsúsztak a dolgok, az internetadót ebben a formában ma egész egyszerűen nem lehet bevezetni, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot.

 

A miniszterelnök közölte, az internetről január közepén valószínű, hosszú nemzeti konzultációt kell kezdeni, értelmes mederbe terelve a vitát. "Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem az emberekkel közösen kormányzunk" – fogalmazott. A konzultáció során szó lenne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről is, mert "választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe". A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható – fűzte hozzá.

A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a nagy szolgáltatókkal 2013-ban kötött  megállapodás szerint legkésőbb 2020-ra minden háztartásban elérhető lesz a széles sávú internet, amire az állam több száz milliárd forintot költ majd. Ezzel Magyarország az európai élmezőnybe kerül.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország „kihúzta a gyufát” külföldön, például a kormányzatnak az Ökotárs szervezet elleni fellépés miatt, Orbán Viktor azt mondta, jelenleg azért sűrűbb a bírálat, mert most jön a bankok elszámoltatása. A külföldön megírt bíráló cikkek összefüggést mutatnak azzal, hogy a Magyarországon működő nagy nemzetközi cégek vagy bankok éppen milyen gazdasági érdeksérelmet vélnek elszenvedni – tette hozzá.

A magyar személyeket korrupció gyanúja miatt érintő amerikai beutazási tilalom kapcsán a miniszterelnök azt mondta, rágalmazás ellen nem lehet védekezni, ezért világossá kell tenni az amerikaiak számára, hogy a magyar fél minden egyes konkrét ügyben várja az információkat. Arról is beszélt, most derül ki, hogy amerikai cégek érintettek áfacsalási ügyekben, bár azt még nem tudni, hogy "a bot" melyik, a jó vagy a rossz végén vannak-e. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogyha egy ügy előkerül, akkor Magyarország tegye nyilvánvalóvá, hogy nem tűri a korrupciót – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az EU-ukrán-orosz háromoldalú gázmegállapodással elhárult annak a veszélye, hogy az orosz-ukrán vita miatt károkat szenvedjen el a magyar energiaellátás.  A téli időszakra vonatkozó gázmegállapodást péntekre virradóra írtak alá Brüsszelben Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői.

A kormányfő a Kossuth Rádióban péntek reggel azt mondta: "reméljük, hogy ez a megállapodás tartós lesz". Hangsúlyozta, úgy tűnik, nemzetközi szinten is elhárult annak a veszélye, hogy az orosz-ukrán vita miatt károkat szenvedjen el a magyar energiaellátás. Orbán Viktor hozzátette, mivel a magyar gáztározók feltöltése jó ütemben halad, ez a veszély belpolitikailag is elhárult.

Szerbia Magyarországon keresztüli gázellátásáról szólva egyúttal közölte azt is, "van annyi gázunk, hogy még ha baj lenne, akkor is tudunk Szerbia rendelkezésére bocsátani" gázt, tehát "a szerbek sem fognak megfagyni".