Honvédkórház: jó állapotban vannak a Budapesten kezelt ukrán katonák

Jó állapotban vannak azok az ukrán konfliktusban megsérült ukrán katonák, akiket Budapesten, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban kezelnek - mondta a kórház orvos igazgatója az MTI-nek.

Zsiros Lajos dandártábornok elmondta: kedden három háborús sérült érkezett Magyarországra, lőtt, repeszsérülések miatt látták el őket. A következő napokban fizikoterápián, komplex utókezelésen vesznek részt a Honvédkórház rehabilitációs intézetében.

Mint ahogy az orvosigazgató felidézte: Hende Csaba honvédelmi miniszter a walesi NATO-csúcstalálkozót követően jelentette be, hogy Magyarország az ukrán konfliktus tíz sebesültjének ápolását és rehabilitációját vállalja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban. Az egyelőre bizonytalan, hogy mikor érkeznek további sérültek és hogy ők milyen ellátást igényelnek majd. Zsiros Lajos elmondta: mivel a schengeni határon kívülről jönnek, a vízum elintézése is bonyolítja az ügyet. A kórházat nagyjából 2-3 nappal a sérültek érkezése előtt értesítik, hogy mennyi és milyen sérült fogadására készüljenek - tette hozzá.

Csütörtökön az RBK Ukrajina ukrán hírportál Ukrajna budapesti nagykövetségének sajtószolgálatára hivatkozva írt arról, hogy a megállapodás keretében három ukrán katona kedden egészségügyi rehabilitációra Magyarországra érkezett, és még hét katona érkezése várható a magyarországi katonai egészségügyi intézménybe.