Geokronológiai és geofizikai laboratóriumot alakítottak ki Szegeden és Temesváron

A geokronológiai laboratóriumot Szegeden alakították ki, a geofizikai eszközök pedig Temesvárra kerültek.

A régészeti és a földtani kutatásokat segítő geokronológiai és a geofizikai laboratóriumot alakítottak ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen és a Temesvári Nyugati Egyetemen (Universitatea de Vest din Timisoara) – tájékoztatta Sipos György projektvezető pénteken az MTI-t.

A most zárult, több mint 200 millió forintos összköltségvetésű programmal kapcsolatban az egyetemi adjunktus kifejtette, hogy a fizikai és kémiai módszereken alapuló korszerű technikák alkalmazása mind fontosabbá válik a környezeti és örökségvédelmi vizsgálatok során. A régészeti feltárásokra egyre kevesebb idő jut, így a gyors felderítésnek és a lelőhelyek pontos körülhatárolásának jelentősége folyamatosan növekszik. Emellett a földtudományi kutatásokban is terjednek a korszerű kormeghatározási és geofizikai vizsgálatok.

A két felsőoktatási intézmény együttműködésével megvalósult beruházás eredményeként a geokronológiai laboratóriumot Szegeden alakították ki, a geofizikai eszközök pedig Temesvárra kerültek. Ez utóbbi berendezések segítségével a régészeti objektumok, valamint a földfelszín alatti szennyezések és egyéb környezeti szempontból fontos jelenségek helyzete határozható meg. A geokronológiai módszerekkel a régészeti leletek kora, illetve hosszabb távú környezeti változások üteme, többek között a múltbeli klímaváltozások vizsgálhatók.

Szegeden a faszén, a csontok és a szervesanyag-tartalmú üledékek datálására alkalmas radiokarbon laboratóriumot alakítottak ki, és fejlesztették a kerámiák, üledékek vizsgálatát szolgáló lumineszcens kormeghatározó labort. Temesváron pedig olyan berendezéseket vásároltak, melyek mágneses, elektromos mérésekkel, mesterséges rezgéshullámokkal vagy radar elven működő eszközökkel alkalmasak a lelőhelyek földerítésére, földfelszín alatti térképezésre vagy rétegtani vizsgálatokra – közölte a szakember.