Csepreghy: a kormány elkötelezett a civil pénzek rendezésére

A kormány elkötelezett a civil pénzek helyzetének rendezésére - mondta a Magyar Nemzet pénteki számának a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Csepreghy Nándort a lap azzal összefüggésben kérdezte, hogy megjelent a budapesti norvég nagykövetség honlapján az oslói kabinet válasza a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentésére. A válaszból az derül ki: Norvégia független vizsgálók véleményében bízik, és nem fogadja el a Kehi jelentésének megállapításait.

A szövegben rögzítették - idézte a lap -, hogy Norvégia a magyar kormánnyal és az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében kötelezte el magát a támogatások biztosítására, a megállapodást azonban álláspontjuk szerint a magyar fél egyoldalúan megszegte.

Szerintük a Kehi vizsgálata azért volt jogtalan, mert a civil szervezeteknek küldött norvég támogatások esetében nem magyar költségvetési pénzekről van szó. A közleményt azzal zárják, hogy a korábbi megállapodás alapján készek folytatni a kormánnyal a párbeszédet.

Csepreghy Nándor minderre úgy reagált: céljuk, hogy ezek az összegek a civil társadalom széles köreihez eljuthassanak és civil célokat szolgáljanak. Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy a norvég fél is úgy látja, szükség van a vizsgálatra. Egyúttal abban bízik, az minél gyorsabban befejeződik, hogy legyen lehetőségük párbeszédet folytatni a kérdésről - írta a Magyar Nemzet.