Bemutatták a grafeneggi komolyzenei fesztivál jövő évi programját

Hetvenkilenc koncertet és előadást tartanak a jövő nyári grafeneggi komolyzenei fesztiválon, amelynek programját tematikus estek köré szervezték.

A komolyzenei rendezvénysorozat a már hagyománnyá vált látványos gálával indul, a június 18-19-ei nyitó koncerten az alsó-ausztriai Tonkünstler-Orchestert Szado Jutaka japán karmester vezényli, az esteken fellép Elisabeth Kulman magyar származású osztrák mezzoszoprán, Piotr Beczala tenor és Julia Fischer hegedűművész - ismertették a jövő évi programot pénteken sajtótájékoztatón.

A fesztivál koncertjeit három tematikus program köré szervezték: Capriccio-Italien, Viva Espana és Nagy német operák címmel. A fesztiválon dupla koncertet ad az Izraeli Filharmonikus Zenekar Zubin Mehta, a Bostoni Szimfonikus Zenekar Andris Nelsons és a Berlini Filharmonikusok Simon Rattle vezényletével.

Fellép továbbá a klasszikus, jazz és popzenét ötvöző német Ensemble German Brass, az ezúttal swing és jazz zenét éneklő King's Singers, és koncertet ad az Európai Unió Ifjúsági Zenekara is, amely Csajkovszkij estet tart.

Minden vasárnap délelőtt 11 órakor kamarazenei művek hallhatók. A matinékon többek között Anne-Sophie Mutter német hegedűművész, valamint a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok zenészei által alkotott The Philharmonics ad koncertet.

A grafeneggi fesztivál szeptember 6-án ér véget. Az első rendezvényt 2007-ben tartották, azóta a látogatószám 15 ezerről 45 ezerre nőtt. A fesztivál rendezési költségei elérik a 7,4 millió eurót (két és fél milliárd forint), amelynek felét a tartomány állja, a kiadások másik felét szponzori bevételekből, jegyeladásból és bérleti költségekből fedezik, a program uniós finanszírozása eléri a 200 ezer eurós (60 millió forint) összeget.