Bajusszal figyelmeztetnek a prostatarák veszélyeire

A legelterjedtebb férfi betegségre, a prosztatarákra hívják fel a figyelmet a Movember önkéntesei. A mozgalom férfi résztvevői bajuszt növesztenek – ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a korai felismeréssel gyógyítható az elváltozás.

Vizelési problémák, esetleg megjelennek bizonytalan eredetű csontfájdalmak – a férfiak prosztata-problémáinak tüneteit sorolta egy fővárosi urológus. A doktor azt mondta: évente csaknem ötezer idős férfinál fedezik fel a betegséget, ráadásul az elhalálozási arány is riasztóan magas.

Évente 1500 beteg hal meg és 4500-at fedezünk fel, sajnos elmúlt 10 év statisztikája ezt mutatja. Talán az elmúlt 2 év, amire hangsúlyt fordítunk, és ezt a program is ezt a célt szolgálja” – állapította meg Tenke Péter.

Az Ausztráliából indult Movember nevű mozgalom célja felhívni a férfiak figyelmét arra, hogy az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható. Az akcióban részt vevő férfiak novemberben egy hónapig bajuszt hordanak. Idén is több ismert ember csatlakozott az ügyhöz, mások mellett az MTVA több műsorvezetője is.

Az üzenet tényleg nagyon fontos, és azt gondoltam, hogy én is a legnagyobb örömmel állok az ügy mellé. Egyébként nekem elég gyakran van borostám – nyilatkozta Nacsa Olivér.

Az egy hónapig tartó kampány alatt az önkéntesek – amellett, hogy hirdetik a megelőzés fontosságát –, pénzt is gyűjtenek a szűrővizsgálatokhoz szükséges műszerekre.

A szervező, Gábor Márton a Híradónak elmondta: tavaly egy PSA mérőműszerre sikerült gyűjteni az onkológiai intézetnek, idén is hasonlóak a célok, nem adják alább, de ennek a legfőbb célja a prevenció.

Idén a sportolók, énekesek és a média képviselői nemcsak a fővárosban, hanem Egerben és Székesfehérváron is részt vesznek az adománygyűjtő akcióban.