Az ezermilliárd is húzza majd a gazdaságot

2014-ben eredetileg 2 százalékos növekedéssel kalkulált a kormányzat, ehhez képest azt látjuk, hogy 3 százalék feletti növekedés várható, bízunk benne, hogy jövő évi 2,5 növekedést is meghaladhatja a tényszám - mondta Banai Péter Benő.

Varga Mihály szerint óvatos optimizmussal lehet tervezni a következő év költségvetési kereteit, jövőre 2,5 százalékos növekedéssel kalkulál a kormány. A nemzetgazdaság miniszter csütörtökön a jövő évi költségvetés főbb makroadatait ismertetve elmondta: 2015-ben a foglalkoztatás 1,3 százalékos bővülésével számolnak. Az infláció mérsékelt, de az ideinél magasabb lesz, 1,8 százalék. Az államháztartási hiány 2,4 százalék lesz, a külső finanszírozási képesség továbbra is jóval a bruttó hazai termék (GDP) 5 százaléka felett alakul, 8,4 százalék fölött várják a jövő évi költségvetés szerint.

Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára a Ma reggelben elmondta, hogy a banki elszámoltatás költségvetésének nevezte Varga Mihály a jövő évi költségvetési tervezetet. Jövőre a banki elszámoltatás keretében 1000 milliárd forint forrást kaphatnak meg az ügyfelek, s ez a pénz pluszfogyasztást, pluszmegtakarítást eredményezhet, ez pedig húzza a gazdasági növekedést.

Az államtitkár elmondta, hogy a 2,5 százalékos gazdasági növekedés nemcsak a belső kereslet eredménye, hanem a külső folyamatok alapján is alakul. Az EU-ban a növekedés „nem annyira acélos”, de a pozitív hír, hogy magyar és külföldi elemzők szerint jövőre is a magyar gazdaság növekedése meghaladja az uniós átlagot.

Sok kockázat van a gazdasági növekedés illetőleg minden makrogazdasági tényező számításakor. Varga Mihály egyúttal közölte, hogy a tervezés viszonylag konzervatív volt - emelte ki Banai Péter Benő.

Az NGM államtitkára emlékeztetett arra, hogy „2014-ben eredetileg 2 százalékos növekedéssel kalkulált a kormányzat, ehhez képest azt látjuk, hogy 3 százalék feletti növekedés várható, bízunk benne, hogy jövő évi 2,5 növekedést is meghaladhatja a tényszám”.

Banai Péter Benő arról is beszélt, hogy egy orosz-ukrán konfliktusnak érdemi gazdasági hatásai vannak, ami lassíthatja az EU gazdaságát így nehezebb a magyar gazdaságnak is növekedni. Éppen ezért fontos, hogy a gazdasági növekedés ne csak egy lábon álljon, ne csak a külső folyamatoktól függjön, hanem legyen belső fogyasztás, legyen többletjövedelem, amit el tudnak költeni az emberek.

Az orosz szankciók esetleges szigorításával kapcsolatban Banai elmondta: bízik benne, hogy mindenki számára racionális döntés születik, és nem magát sújtja elsősorban az EU a különféle szankciókkal, hiszen mindenki megsínyli, ha nagyon erős szankciók vannak – közölte. Hozzátette: egy felelős költségvetési tervezés pont azért felelős, mert a kockázatokat számba veszi, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat is tartalmaz extra tartalékokat. Összesen 160 milliárd forintnyi tartalékot tartalmaz a jövő évi büdzsé tervezete – nyilatkozta az államtitkár az M1 péntek reggeli műsorában.