Ázsiából származhat az európai szalamandrákat fenyegető gomba

Az észak-amerikai szalamandrák és gőték egyelőre biztonságban vannak, ám szakemberek szerint a járvány az állatkereskedelem révén továbbterjedhet.

Kutatók szerint a globális állatkereskedelem révén Európába behatoló, bőrpusztító gombás fertőzés a kontinens őshonos szalamandráinak tömeges pusztulásával fenyeget, egyes fajok ki is halhatnak, és ugyanez következhet be Észak-Amerikában is. Az újabb tesztek arról is árulkodnak, hogy az ázsiai fajoknál a gomba nem okoz halálos bőrbetegséget, és olybá tűnik, mintegy 30 millió évig együtt élt az ázsiai szalamandrákkal.

A nemzetközi kutatócsapat csütörtökön bejelentette, az Európában először tavaly észlelt fertőzés Hollandiában és Belgiumban már sok állatot elpusztított, és alighanem hamarosan más európai országokra is átterjed. Hozzátették, szoros rokoni kapcsolatban áll egy másik gombafajjal, amely már rengeteg kétéltűfajt pusztított ki.

A kór jeleit egyelőre nem észlelték észak-amerikai kétéltűeken, de tartanak tőle, hogy csak idő kérdése, és a kisállatkereskedelem révén – amelynek folyományaként már több millió kínai tűzhasú gőte érkezett az Egyesült Államokba - ott is megjelenik.

Kínai tűzhasú gőte. (Fotó: AFP)

Kínai tűzhasú. gőte (Fotó: AFP)



A Batrachochytrium salamandrivorans gomba származását és földrajzi megoszlását követték nyomon, ehhez mintegy 5400 mintát vizsgáltak meg 150 kétéltűfajtól Európából, Ázsiából, Észak-Amerikából és Afrikából. Ezenkívül 35 fajnál bevetették a kórt, hogy kiderítsék, melyek a sérülékenyek. A Science folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a fertőzés sok szalamandra- és gőtefajt veszélyeztet, de más kétéltűeket, úgymint békákat, varangyokat és lábatlan kétéltűeket nem.

A gombát Hollandiában fedezték fel foltos szalamandrák tömeges elhullásának vizsgálatkor. A kór megfertőzi az állat bőrét - amely légzőrendszerének létfontosságú szerve - és fekélyeket vált ki.

Matthew Fisher, a vizsgálat egyik szakembere szerint nem nagyon tehetnek mást a betegség további európai terjedésének megállításában, mint hogy meggátolják, hogy az emberek a fertőzött szalamandrákat bevigyék más országokba. „Ha a gomba az Egyesült Államokba érkezik, több millió – ha nem milliárd – szalamandra pusztulhat bele, és fajkihalás sem kizárt” – teszi hozzá.

Az eredmények demonstrálják, hogy a nemzetközi állatkereskedelem révén terjedő kórokozók veszélyesek lehetnek az őshonos élőlényekre. Az ázsiai szalamandrák és gőték világszerte nagy számban kelnek el.

Foltos szalamandra Németországban. (Fotó: EPA/Michael Reichel)

Foltos szalamandra Németországban. (Fotó: EPA/Michael Reichel)



„Az állatok kereskedelmét globálisan szabályozni kellene, és a forgalomba került egyedeknek szűrésen kellene átesniük, hogy kiszúrhassuk ama kórokozókat, amelyek hatással lehetnek a vadvilágra, különösen fontos a gombás fertőzés még érintetlen szigetekre és egyéb régiókra behurcolásának megakadályozása” – magyarázza An Martel, a vizsgálat vezetője.

A gomba a jelek szerint Délkelet-Ázsiában jelent meg mintegy 30 millió évvel ezelőtt, és az ázsiai gőtekereskedelem révén jutott el Európába. Múzeumi példányokkal meghatározták, a kór már a 19. században jelen volt thaiföldi, vietnami és japán kétéltűekben anélkül, hogy betegséget váltott volna ki. Mindez arról tanúskodik, hogy a régió élőlényei rezisztensek lettek rá, miközben más területeken élők nagyon is sérülékenyek lehetnek vele szemben.