A cigarettacsikkek újrahasznosítására indul program az V. kerületben

A cigarettacsikkek újrahasznosítására indít programot az V. kerületi önkormányzat és a TerraCycle Magyarország Kft. vendéglátóhelyek bevonásával.

A belvárosi szórakozóhelyeken és közterületeken egy speciális gyűjtőben összeszedett csikkeket egy raktárba juttatják el, ott elkülönítik a papírt, a hamut és a dohányt, majd komposztálják - ismertette pénteki sajtótájékoztatóján Tom Szaky, a TerraCycle alapítója és vezérigazgatója. Hozzátette: a csikkekből kivonják a műanyagot is, és kétféle módon hasznosítják.

Az alapító elmondta, hogy 10 országban dolgoznak együtt cigarettát gyártó cégekkel, s Magyarország - ezen belül az V. kerület - az első Európában, amely csatlakozott az újrahasznosítási programhoz. Megjegyezte: a gyűjtést májusban kezdték, azóta havonta félmillió csikket kezelnek.

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere arról beszélt, hogy továbbra is a jövő városát szeretnék építeni a belvárosban, aminek a közterületi és zöldfelületi fejlesztések mellett a környezettudatosság is kiemelt eleme. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a vendéglátósokkal, s január első heteiben a közterületeken is kihelyezik a gyűjtőedényeket - ismertette a polgármester, aki a köztisztaság további javulását is várja a lépéstől.

Böröcz László (Fidesz-KDNP) alpolgármester arról számolt be, hogy a kezdeményezéshez csatakozó több mint egy tucat szórakozó- és vendéglátóhelyen szóróanyagokkal is tájékoztatják a vendégeket az újrahasznosításról, a belváros arculatához illeszkedő speciális gyűjtőket pedig magyar cégekkel gyártatják.