Varga: a banki elszámoltatás költségvetése a jövő évi büdzsé

A banki elszámoltatás költségvetésének nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015. évi költségvetést, amikor átadta azt a házelnöknek csütörtökön. Kiemelte azt is, hogy jövőre is családi adórendszerben adózunk, 240 milliárd marad a családoknál. Megmarad a rezsicsökkentés is, 20-25 százalékkal mérséklődnek a háztartások rezsiterhei - tette hozzá.

2015-beni elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell. Ebben az ágazatban 2015 júliustól 30 százalékos béremelést terveznek, ezt követően pedig évente 5 százalékkal nőnek a bérek. Az emelés mértéke így 2019-re eléri majd az 50 százalékot. A kormány emellett kidolgozza a rendvédelmi dolgozók új lakástámogatási programját is - fejtette ki a miniszter.

Jövőre a béremelés több ágazatban folytatódik, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók béremelésére 44 milliárd forintot, a pedagógusbérek további javítására 38 milliárd forintot irányoz elő a 2015. évi költségvetés - ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön.

Az egészségügyre is több pénz jut jövőre. Kiemelt cél a háziorvosi rendszer megerősítése, így növelik a háziorvosok juttatásait.

Kiemelte azt is, hogy jövőre is családi adórendszerben adózunk, 240 milliárd marad a családoknál. Megmarad a rezsicsökkentés is, 20-25 százalékkal mérséklődnek a háztartások rezsiterhei - tette hozzá.

A kormány a 2015. évi költségvetés összeállításakor 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol, ez óvatos becslés, remélik, hogy a tényleges növekedés alsó szélét jelenti - mondta Varga Mihály.

A háztartások fogyasztása az évközi bérintézkedések hatására 2,6 százalékkal nőhet - fűzte hozzá. Az államháztartás hiánya a GDP 2,4 százalékát teszi ki, az államadósság pedig a GDP 75,4 százalékára csökken.

A nemzetgazdasági miniszter ismertette a jövő évi adótörvények főbb változásait. Ismertette: maradnak a különadók, a reklámadó és a bankadó.

Elmondta azt is, hogy jövőre még több embernek biztosítják a közmunka lehetőségét, erre 35 milliárddal többet, 270 milliárd forintot biztosít a kormány. Megjegyezte, hogy folytatódnak a foglalkoztatás ösztönző programok is.

A jövő évben az önkormányzatok életében új időszámítás kezdődik, ez lesz az első olyan év, amit adósság nélkül, tiszta lappal kezdenek az adósságszanálásnak köszönhetően - mondta Varga. Hozzátette, hogy jövőre a települések mintegy 2500 milliárd forintból gazdálkodhatnak, ehhez 690 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés.

A jövő évi költségvetés biztonságos tartalékkal számol, az országvédelmi alap 60 milliárd forintja és az általános tartalékban lévő 100 milliárd forint megfelelő biztonságot nyújt az előre nem látható helyzetekre is - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Ezt követően a tárcavezető átadta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér László házelnöknek.