Szijjártó: Magyarország 2020-ig két autópályát is megépít a magyar-szlovák határig

Magyarország 2020-ig két autópályát is megépít a magyar-szlovák határig - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban csütörtökön, miután tárgyalt Lubomír Váznyval, a szlovák kormány kiemelt beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettesével.

A kétoldalú egyeztetést a visegrádi négyek, valamint a Nyugat-Balkán országainak Pozsonyban kezdődő külügyminiszteri találkozója előtt tartották a szlovák kormányhivatalban.

Szijjártó Péter és Lubomír Vázny a találkozón Magyarország és Szlovákia eddigi legnagyobb közös fejlesztési programjának felgyorsításáról egyezett meg. Ennek a programnak a lényege, hogy megduplázzák, 25-re emelik a két ország közti határátlépési lehetőségek számát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3) megbeszélést folytat Philip Hammond brit külügyminiszterrel (b2) Pozsonyban 2014. október 30-án. Szijjártó Péter a visegrádi négyek és a Nyugat-Balkán külügyminisztereinek találkozóján vesz rész Pozsonyban. Mellettük Jonathan Knott, Nagy-Britannia magyarországi nagykövete (b), Altusz Kristóf, a KKM európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b4) és Sümegh Réka, a KKM kabinetfőnök-helyettese (j). MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Kovács Márton



Szijjártó Péter rámutatott: a beruházásokhoz jelentős mértékben igénybe veszik a Szlovákia és Magyarország közötti, határon átnyúló uniós operatív programot, vagyis azokat részben EU-s forrásokból finanszírozzák. A projekt legfontosabb beruházásairól szólva elmondta: Magyarország 2020-ig az összes északi irányú autópályáját megépíti a magyar-szlovák határig. Kifejtette, ez a beruházás Miskolc és Kassa, illetve Rajka és Pozsony autópályával való összekötését célozza.

A további nagy fejlesztéseket sorolva a magyar diplomácia vezetője említést tett az Esztergomot Párkánnyal összekötő teherkomp beüzemelésének idén júniusban beindult előkészületeiről, valamint rámutatott: folyamatban van a Komáromot Révkomárommal összekötő Duna-híd közös projektje is, ennek pályázatát már februárban beadják az Európai Bizottságnak (EB).

Ez utóbbi projekttel kapcsolatban Lubomír Vázny úgy nyilatkozott, hogy a pályázatot előreláthatóan két-három hónapon belül jóváhagyja majd az EB, ezt követően az építkezés hamarosan megkezdődhet, és a mintegy 37 millió euró (11,5 milliárd forint) összköltségű hidat legkésőbb 2018-ra sikerülhet befejezni.

Szijjártó Péter csütörtökön egy új - a jövőben Magyarország pozsonyi nagykövetségének égisze alatt működő - üzleti központot is átadott.

"Ez az üzleti központ a mindennapi kifejeződése az új típusú, külgazdasági fókuszú külpolitikának" - mondta el az átadón a miniszter. Kifejtette: a már péntektől működő központ gyakorlati feladata, hogy lehetőséget biztosítson a magyar és szlovák kis- és középvállalkozásoknak arra, hogy felvegyék egymással a kapcsolatot és közös projekteket indítsanak be.

Szijjártó az üzleti központ létrehozásának okait részletezve rávilágított: a kis és közepes magyar cégek a legkönnyebben a közeli piacokon tudnak sikereket elérni, ezért is kiemelten fontos a szlovák piac.