Szétosztották a fővárosi kompenzációs mandátumokat

Megállapította a fővárosi kompenzációs listás eredményt csütörtöki ülésén a Fővárosi Választási Bizottság. Ha az eredmény jogerőre emelkedik, megtarthatja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés.

A Fővárosi Közgyűlésnek 33 tagja van, tagja a főpolgármester, a 23 kerület polgármestere, és 9 képviselő a fővárosi kompenzációs listáról szerez mandátumot a testületbe. A kompenzációs listás mandátumokat a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztják szét.

A Fővárosi Választási Bizottság azt követően tudta csütörtöki ülésén megállapítani a kompenzációs listás eredményt, hogy valamennyi kerületben jogerőre emelkedett a polgármester-választás eredménye; utoljára a XV. valamint a XIV. kerületben került erre sor a hét elején.

Az FVB ezek után összegezte az egyes jelölőszervezetekre leadott polgármesteri töredékszavazatokat és ezek alapján arányosan osztotta szét a kilenc mandátumot. A kompenzációs listáról 3 mandátumot szerzett az MSZP, 2-t a Fidesz-KDNP, 1-1-et pedig a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM és az LMP.

Az FVB fővárosi listás eredményt megállapító, egyhangúlag hozott határozata ellen vasárnap 16 óráig lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani. Ha nem érkezik ilyen, akkor a Fővárosi Közgyűlés már a jövő héten megtarthatja alakuló ülését.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésbe - a főpolgármester, a polgármesterek, valamint a kompenzációs listás képviselőket is beleszámítva - a Fidesz-KDNP 20, az MSZP 5, a DK és az Együtt-PM 2-2, az LMP, a Jobbik, a DK-EGYÜTT-PM-MSZP közösen, valamint - Geiger Ferenc soroksári polgármester révén - a Soroksári Civil Szervezetek, Személyek Egyesülete 1-1 képviselőt küldhet.