Stoltenberg: a NATO növeli a készültséget az orosz légtérsértések miatt

A NATO az orosz katonai repülőgépek kelet-európai légtérsértései miatt fokozza a készültséget és sűríti a légi járőrözést - közölte csütörtökön Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

A belgiumi Monsban működő európai NATO-parancsnokság csütörtökön közölte, hogy az orosz légierő két napja fokozott tevékenységet folytat az európai légtérben, az Északi-, a Balti- és a Fekete-tenger fölött. A görögországi látogatáson Athénban tartózkodó Stoltenberg leszögezte, hogy a katonai szövetség "továbbra is éberen figyel és készen áll a válaszra".

"Készenlétben kell tartanunk az erőinket (...) Az orosz légierő intenzívebb tevékenységére válaszként fokozzuk a légi járőrözést" - közölte sajtótájékoztatóján a főtitkár, aki a nap során Antonisz Szamarasz kormányfővel is tárgyalt. Rámutatott, hogy a Kreml magatartása aláássa a felek között évtizedek alatt felépített bizalmat.

A főtitkár emellett ismét arra sürgette Moszkvát, hogy vonja vissza a katonáit Ukrajnából, valamint ellenérzéseit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok saját választást akarnak tartani november 2-án.

A NATO csütörtökön bírálta, hogy az orosz fél számos alkalommal nem adott tájékoztatást a repülési tervekről a polgári légi irányítási hatóságoknak, és a katonai repülések végrehajtása során sem vette fel velük a kapcsolatot. Az orosz katonai gépek egy része ki is kapcsolta a transzpondert, azt a berendezést, amely automatikusan jeleket bocsát ki repülés közben, hogy az irányító tornyok azonosítani tudják a gép lajstromozását, típusát. A transzponder kikapcsolása veszélyforrás lehet a civil légi forgalom számára - figyelmeztetett a szövetség.