Népszavazás lesz az autópályák koncesszióba adásáról Horvátországban

Népszavazást írnak ki a horvát autópályák koncesszióba adásáról, mivel a szakszervezetek összegyűjtötték hozzá a megfelelő számú aláírást - jelentette honlapján csütörtökön a HRT horvát állami tévé.

A Nem adjuk az autópályáinkat! elnevezésű kezdeményezés hitelesítésére a szervezők, vagyis a szakszervezetek több aláírást gyűjtöttek össze a népszavazás kiírásához szükséges 450 ezernél. A kezdeményezés képviselői sajtókonferencián készülnek további akciókat bejelenteni a horvát autópályák koncesszióba adása ellen.

A horvát utak és autópályák dolgozóinak szakszervezete (NCS) október 1-je óta gyűjti az aláírásokat, hogy népszavazás dönthessen a  koncesszióba adásról. A szakszervezet szerint a lakosság 60-70 százaléka ellenzi a nemzeti vagyon koncesszióba adását, már csak azért is, mert az üzemeltetők első intézkedése szerintük biztosan az lesz, hogy emelik az autópályadíjat.

Marko Loncarevic, a közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára, aki az autópályák koncesszióba adásával volt megbízva, időközben beadta lemondását - írta a Vecernji List.

Lapértesülések szerint Zoran Milanovic miniszterelnök tiszteletben tartja az állampolgárok akaratát, hogy népszavazás írjanak ki az ügyben, még akkor is, ha az eredmény a kormány szerint ésszerűtlen helyzetet teremt.

A horvát kormány még 2013 júliusában fogadta el a Horvát Autópályák vállalat (HAC) és a Rijeka-Zagreb Autópálya vállalat (ARZ) koncesszióba bocsátásáról szóló modelljét. A szándékot azzal indokolták, hogy a vállalatok adóssága több mint 4 milliárd euró, és a befolyó összegből törleszteni kívánják az adósság egy részét. Csak ebben az évben a HAC és az ARZ kötelezettségei körülbelül egymilliárd euróra rúgnak.