Nászajándék, egészségügy, oktatás - íme a változások

Tavalyhoz képest az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó egyes területek akár 3, 6, vagy 10 százalékkal is több pénzt kaphatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó összes ágazat költségvetése nőhet a jövő évben - közölte Balog Zoltán Az Estében. A miniszter elmondta, hogy a pluszforrásokat az oktatásra, a családokra tudják majd fordítani. A fő cél ugyanis a következő évben a családok megerősítése.

A tavalyi évhez képest az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó egyes területek akár 3, 6, vagy 10 százalékkal is több pénzt kaphatnak.

Nászajándék

Balog Zoltán elmondta, hogy 2015-től havi 5 ezer forintos adókedvezményben részesülhetnek az első gyermek születéséig vagy két évig az első házasságot kötők. Fontos, hogy „minél több gyermek szülessen Magyarországon, hiszen a demográfiában kell fordulatot elérni, mert anélkül a gazdasági növekedés sem ér semmit, ha nem lesznek növekvő családok, amelyek ezt élvezni tudják” – mondta a miniszter.

Óvoda

A hároméves kötelező óvodáztatás alól mentességet kaphatnak azok, akiknél, úgy látják, a családban jobban biztosított az iskolára való felkészülés 5 éves korig. Ahol viszont szükséges és indokolt az óvodáztatás hároméves kortól, ott a családi pótlékot ugyanúgy összekötik ezzel, mint az iskolába járásnál - közölte a miniszter. Hozzátette: szakemberek, azaz szociális munkások, pszichológusok, családsegítők és az önkormányzatok dönthetnek majd a felmentésről.

 

Általános iskolai képzés

Úgy alakítják át a Nemzeti alaptantervet, hogy az első években az olvasás és írás tanítására koncentráljanak. A szakképzésben sokkal nagyobb hangsúly kerül a gyakorlati oktatásra, ezért megerősítik az általános iskolai képzést, erősebb alapokat szeretnének adni a fiataloknak.

Felsőoktatás

A felsőoktatás költségvetése, szerény mértékben, de nőni fog. Jelenleg még zajlik a szakmai egyeztetés, de az alapkérdésekben megtörténtek a döntések. Balog Zoltán elmondta, hogy az elmúlt két évben komoly munka folyt, az egyetemek gazdálkodása sokat javult, s a hétvégén nyilvánosságra hozzák az új kancellárok névsorát. A 29 állami felsőoktatási intézményből, 20-ban biztosan meglesz a kancellár.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy folytatják a szakstruktúra tisztítását. Ez azt szolgálja, hogy mindenhol azt tanítsák majd, amit a legjobban tudnak és amire szükség van. „A büfészakokat le fogjuk építeni, ezzel magasabb, minőségibb oktatást szeretnénk" – mondta. Hozzátette: emelik a felsőoktatásba való bejutás ponthatárait 20 ponttal, továbbá tervezik, hogy a jövőben legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi és nyelvvizsga megléte legyen a bemeneti követelmény a felsőoktatásba. Balog Zoltán hozzátette: nem szeretne riogatni, „ez nem egy jövő évi terv”.

Egészségügy

Az egészségügyben a háziorvosi szolgálat megerősítése a legfontosabb cél, most 10 milliárd pluszt tettek a költségvetésbe. Adókedvezményekkel, a háziorvosi praxisok átgondolásával szeretnék vonzóvá tenni a területet, hogy ne maradjanak üresen praxisok - mondta.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy kivizsgálják azoknak a pedagógusoknak az ügyét, akik a sajtóhírek szerint pórul jártak, mert a Klik nem fizette be utánuk a tb-t.