Liberman: szerencsétlen döntés a palesztin állam svéd elismerése

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter elutasította és szerencsétlen döntésnek nevezte csütörtökön a palesztin államiság svéd elismerését - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

,,Stockholmnak meg kellene értenie, hogy a közel-keleti viszonyok bonyolultabbak, mint összeszerelni egy Ikea-bútort", fogalmazott az izraeli politikus.

Liberman szerint a svéd határozat a szélsőséges tényezőket, valamint a palesztinoknak a békefolyamattal szembeni "elutasító" álláspontját erősíti, és olyan káros demonstratív lépés, amelynek semmilyen előnye sincs.

Az izraeli külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy csakis tárgyalásokkal lehet eljutni az izraeli-palesztin békeegyezményhez, és a stockholmihoz hasonló lépések csak erősítik a palesztinok "irreális" követeléseit.

A svéd kormány csütörtökön elismerte a palesztin államot. Margot Wallström svéd külügyminiszter kijelentette: a palesztin területek megfelelnek az államiság nemzetközileg elfogadott követelményeinek, mert van területük, lakosságuk és kormányzatuk.