Lányokat futtattak külföldön - elfogták a borsodi bűnszervezet tagjait

Prostituáltként dolgoztatott magyar nőket több nyugat-európai országban, valamint Dubajban egy Borsod megyei bűnszervezet. Két év alatt több tucat lányt csábítottak külföldre, bevételeik nagy részét elvették tőlük.

Egy miskolci benzinkúton fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a bűnszervezet tagjait. A hat férfi 2012 nyara óta utaztatott 20 és 25 év közötti magyar nőket külföldre. Utcai prostitúcióra kényszerítették őket, bevételeik 70-80 százalékát pedig elvették tőlük.

Akár a szálláskörülményeiket nézzük, akár az egészségügyi szolgáltatási hátterüket, amely mellett a tevékenységüket végezték, akár azt, hogy naponta akár 20 órát is kellett dolgozniuk és presszionálták őket a munkavégzésre, ezek mind-mind embertelen körülmények – mondta Szabó Csaba, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője.

A bűnszervezet központja a svájci Oltenben volt, ahonnan a prostituáltak egy részét tovább utaztatták Németországba, Hollandiába, Belgiumba, de még Dubajba is. A futtatók egy-egy lányon 6-7 ezer svájci frankot, azaz több mint másfél millió forintot kerestek havonta.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője szerint a legtöbben azért vállalnak ilyen munkát, mert a futtatóik könnyű, jó pénzkereseti lehetőséget ígérnek nekik.

Azért nem szabad ilyen helyekre elmenni dolgozni, mert életveszélyes. Az egészségükre, a pszichés létükre, a jövőjükre kihat. Komoly egészségkárosodás lehet belőle, közben a családdal megszakad a kapcsolat – hangsúlyozta Németh Ágnes.

A most elfogott bűnszervezet tagjait a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Kerítés és kitartottság miatt akár 20 év börtönt is kaphatnak.