Katonai szakértő: 150 orosz katona holttestét vitték át Kelet-Ukrajnából Oroszországba

Mintegy 150, a kelet-ukrajnai harcokban elesett orosz katona holttestét szállították vissza Oroszországba - közölte csütörtökön Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő szervezete, az Információs Ellenállás értesüléseire hivatkozva.

A kelet-ukrajnai konfliktusövezetből információkat gyűjtő és azokról Facebook-oldalán rendszeresen beszámoló szakértő szavai szerint az orosz katonák holttestét a Luhanszk megyei Szverdlovszk melletti cservonopartizanszki határátkelőnél vitték át Oroszországa. Időpontot nem mondott. A szakértő közölte, hogy újabb, jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katonák érkeztek Donyeckbe, és a város északi részén tüzérségi harcálláspontot alakítottak ki.

Timcsuk beszámolója szerint eközben az oroszbarát szeparatisták továbbra is szakadatlanul támadják az ukrán fegyveres erők állásait a kelet-ukrajnai hadművelet övezetében. A Kijev által terrorellenesnek elnevezett művelet parancsnokságának (ATO) közlésével egybehangzóan a szakértő azt írta, hogy az elmúlt egy nap alatt mintegy negyvenszer lőtték a szakadárok az ukrán erők állásait.

Timcsuk értesülései alapján igen feszült a helyzet a megyeszékhelyeken, Donyeckben és Luhanszkban, illetve környékükön, valamint a két város között félúton található Debalcevénél.

A donyecki városi tanács közlése szerint előző nap a tüzérségi támadásokban egy civil életét vesztette és három sérült meg a városban a tüzérségi támadások következtében.

Az Azovi-tenger partján fekvő, az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló Mariupol vezetése közölte, hogy a város közelében rejtett fegyverraktárra bukkantak, ahol a szeparatisták vállról működtethető gránátvetőket és azokhoz tartozó lövedékeket tároltak. A katonai hírszerzés helyi parancsnoka szerint a fegyverraktár leleplezésével nagy valószínűséggel mariupoli lakosok elleni terrortámadást sikerült megakadályozni. Öt napja az ukrán biztonsági szolgálat nyilvánosságra hozta, hogy lelepleztek egy diverzáns csoportot, amely Mariupolban készült terrorcselekményeket végrehajtani.