Hulmánnőstény érkezett Nyíregyházára

Az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy hulmánnőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, így háromtagúra nőtt az Indiában a hinduk által szent állatnak tartott majmokból álló tenyészcsapat.

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője elmondta csütörtökön az MTI-nek: a négyéves hulmán a berlini állatkertből érkezett. A majom csatlakozott a korábban Lengyelországból kapott 10 éves hímhez, valamint a Nyíregyházán született 8 éves nőstényhez. Hozzátette, az új jövevényt a többiek azonnal csapattaggá fogadták. A szóvivő szerint a három majomtól azt várják, hogy szépszámú utódot hoznak majd világra a következő években.

A hulmán a karcsúmajomformák alcsaládjába tartozik. Bundája sárgásfehér, csupasz testrészei ibolyaszínűek. Szeme fölött fekete szőrök nőnek. Homlokán, arcán és állán fehér a szőr. A fiatalabb hulmánok egészen sötétbarna vagy fekete színűek. A felnőtt hím 78-80 centiméter magas, farkhossza 100 centiméter, 21 kilogramm a testsúlya. A nőstények kisebbek, 41-60 centisek, farkhosszuk 70 centiméter, súlyuk pedig 6-10 kilogramm.

A majom élőhelye Pakisztán, India, Srí Lanka, Nepál, Banglades és Tibet. A sivatagok szélétől a nedves erdőkön át a hegyi erdőkig megtalálható, akár 4000 méternyi magasság fölött, a Himalája hófödte részein is.

A hulmán Észak-India sűrűn lakott városaiba is bemerészkedik, merthogy a hinduk szent állatként tisztelik. A hindu hagyományok Hanuman majomisten leszármazottjának tartják, akinek akkor perzselődött meg az arca, keze és lába, amikor Ráma isten feleségének kiszabadítása után felgyújtotta Lanka városát - magyarázta Révészné Petró Zsuzsa.