Halottak napja: hosszabb nyitvatartás a temetőkben, sűrűbb tömegközlekedés

Már csütörtökön nagy volt a tömeg a temetők környékén, ami csak fokozódik a következő napokban. Szokás szerint tovább lesznek nyitva a sírkertek, és sűrűbben járnak majd a buszok, villamosok. Rendőrök, polgárőrök, sőt önkéntesek is figyelnek majd országszerte, hogy semmi ne zavarja az emlékezést.

Mindenszentek és halottak napja előtt már most nagy a forgalom a temetők környékén. A legtöbb városban ezért rendőrök segítik közlekedést. Sokan el akarják kerülni a még nagyobb tömeget, ezért előbb mennek ki a temetőbe.

Előre talán már egy hónappal megveszem a mécseseket, kitisztítom a tartókat, mindent előkészítek – mondta Horváth Alajosné.

Zala megyében idén első alkalommal nemcsak rendőrök és polgárőrök, hanem fiatal önkéntesek is biztosítják a nyugodt megemlékezést.

Elég zavaros a mai világ, tehát előfordulnak olyan emberek, akik ellopják a sírokról a virágokat – vélte Somos János.

A szegedi temetőkben sötétedés után hőkamerával járőröznek a rendőrök, ami szerintük több szempontból is hasznos.

Viráglopások, zseblopások. esetlegesen idős személyek a sírok között elesnek, rosszul vannak, akkor hamarabb fel tudjuk fedni, és tudunk segítségére sietni – magyarázta egy egyikük.

Az ünnep miatt az autósoknak is figyelniük kell. Sok helyen ilyenkor megváltozik a forgalmi és a parkolási rend. Pécsen például lezárják a temető körül az utakat a gyalogos forgalom miatt. Több helyen éppen ezért megerősítik a tömegközlekedést. A nagyobb sírkertekhez külön, ingyenes temetői járatokat indítanak.

A mindenszentekre és a halottak napjára a BKK is készül. A hétvégén a szokásosnál sűrűbben járnak majd a fővárosban is azok a buszok és villamosok, amelyeknek a nagyobb temetők környékén van megállójuk.

Ezeken a napokon többszörösére nő az utasszám, illetve a kilátogatók száma a temetők környékén. Egy amúgy tízpercenként közlekedő villamost két-három percre, tehát négyszeres sűrűségre sűrítünk fel azért, hogy a kilátogatókat megfelelő színvonalon tudjuk szállítani – közölte Tarsoly András, a BKK közlekedésszervezési vezetője.

A sűrűbb menetrend mellett lesznek rendkívüli járatok is, amelyeket a társaság kifejezetten az ünnepek miatt indít majd a hétvégén.