Drónfejlődés - Túl a törvényi szabályozás korlátain

Robbanásszerű és megállíthatatlan a távvezérelt repülő eszközök, más néven drónok fejlődése - mondta a honvédelmi miniszter a Visegrádi Négyek pilóta nélküli légi járművekről rendezett budapesti tanácskozásán. Hende Csaba hangsúlyozta: olyan törvényi szabályozás kell, amely garantálja az emberek biztonságát, és a személyiségi jogok védelmét is.

A Híradónak nyilatkozó Deák András és Fekete Farkas professzionális videofelvételeket készítenek a drónjukkal. Távirányítású légi járművük akár egy kilométer magasságig is emelkedhet. Ők egy drágább modellt választottak. Többek között azért, mert ebben vannak biztonsági funkciók. „A távirányító jelének elvesztésekor lép működésbe, valamint, hogy ha az akkumulátor lemerülőben van, akkor a GPS-jel alapján megkeresi a kezdőpontot, ahonnan a fölszállás történt, és oda visszarepül" – mondta Fekete Farkas. Azt mondják, így az ő gépük nagy valószínűséggel nem is zuhan le, és nem is veszhet el. De a balesetek elkerülése érdekében szerintük sem ártana szabályozni a civil pilóta nélküli légi járművek használatát.

Tavaly augusztusban az Egyesült Államokban egy bikafuttatáson kamerás drón zuhant a közönségre, öten sérültek meg.

Hende Csaba a Visegrádi Négyek pilóta nélküli légi járművekről szóló tanácskozásán azt mondta: az eszközök fejlődése és elterjedése robbanásszerűen felgyorsult. Ezért új szabályokra van szükség. „Egyfelől garantálja az emberek biztonságát, fizikai biztonságát, ugyanúgy, mint a személyiségi jogainak a védelmét, hiszen beláthatatlan lehetőségek nyílnak meg a magánélet titkainak kifürkészése előtt ezen eszközök segítségével. Ugyanakkor olyan szabályozásra van szükség, amely nem gátja, hanem segítője a további fejlődésnek" – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Drónbemutató az újmajori gyakorlótéren


A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke azt mondta: van szabályozás, de az nem a drónokra készült. A magyar hatóság most a gyakorlati tapasztalatokat gyűjti össze, például hogy életszerű-e, ha 30 nappal korábban repülési engedélyt kell kérnie annak, aki drónnal akar a levegőből filmezni. Az európai repülési szervezet is dolgozik egy uniós szabályozáson. „Ha nagyon előre szaladunk, akkor abba a helyzetbe kerülhetünk, hogy ugyan leszabályozunk valamit, amit majd nem győzünk módosítani, mert az európai uniós tagságból fakadóan, minden ilyen szabályhoz nekünk, természetesen alkalmazkodnunk kell" – mondta Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke.

A hatóság vezetője hozzátette: döntés legkorábban másfél-két év múlva várható.