Börtönügyi Lexikon laikusoknak is

Megjelent a Börtönügyi Lexikon, a Bencze Béla, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokhelyettese által szerkesztett kiadványt csütörtökön mutatták be Pécsett.

A Kronosz Kiadó gondozásában ezer példányban kiadott, 270 oldalas, több mint 1300 szócikket és 250 képet tartalmazó mű a büntetés-végrehajtás legfontosabb fogalmainak, eszközeinek, intézményeinek megismertetésére, több évszázados fejlődésének összegzésére vállalkozik, megjelenítve a börtönügyhöz kapcsolódó társadalomtudományok széles spektrumát is.

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsának pályázati támogatásával megjelent lexikonban megtalálható számos börtönügyi szakember, reformer rövid életrajza, de a kiadvány foglalkozik hírhedt fogva tartottakkal, valamint olvasmányos stílusban tér ki a büntetés-végrehajtás ókorba is visszanyúló eszközeire, jogintézményeire.

A Börtönügyi Lexikon emellett nagy hangsúlyt helyez a hazai büntetés-végrehajtási intézetek és az elítéltek foglalkoztatását biztosító gazdasági társaságok bemutatására is, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a börtönök zárt világát nyitottá, a társadalom minél szélesebb rétegei számára átláthatóvá tegye.

Bencze Béla a könyvbemutatón kitért rá, hogy a lexikon szerkesztésén öt éven át dolgozott, az eredmény pedig egy olyan hiánypótló mű lett, amelyhez hasonló témájú a világon is kevés jelent meg. A parancsnokhelyettes az MTI-nek azt mondta: a könyvet nemcsak a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak és a kutatóknak ajánlja, hanem a laikus érdeklődőknek is.