Az LMP Orbán Viktor bizottsági meghallgatását kezdeményezi

Az LMP kezdeményezi, hogy hallgassák meg a miniszterelnököt a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságok összevont ülésén - közölte az MTI-vel csütörtökön a párt társelnöke.

Szél Bernadett indoklásként azt írja: pártjuk szerint itt az ideje, hogy Orbán Viktor miniszterelnök végre "egyenesen és egyértelmű mondatokban" válaszoljon arra, hogyan akarja visszaszerezni Magyarország cselekvőképességét, illetve adjon biztosítékokat arra, hogy az Európai Unió tagjaként az unió politikájával ellentétes döntések "nem okoznak még több és visszafordíthatatlan kárt" az ország számára.

A közleményben emlékeztet rá, hogy hétfőn várható a parlamentben a Déli Áramlat gázvezeték hazai szakaszának szabad utat biztosító törvénymódosítások zárószavazása. A politikus úgy értékeli, ez egy "újabb orbáni gesztust jelent" a putyini Oroszország számára.

Szavai szerint ebből is látszik, hogy az elmúlt hónapokban a kormány elkezdte törleszteni a paksi hitelszerződés valódi és teljes árát az oroszoknak. A szerződés megkötése óta ugyanis minden egyes vitás helyzetben, minden egyes stratégiai kérdésben Oroszország igényeinek megfelelően nyilatkozott és lépett - jelenti ki.