Ausztrália törvénnyel gátolja a dzsihadistákhoz való csatlakozást

Ausztrália törvényekkel próbálja akadályozni, hogy állampolgárai szélsőséges szervezetekhez csatlakozzanak és külföldre utazva harcokban vegyenek részt, mint például Irakban vagy Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) oldalán.

Az ausztrál parlament által csütörtökön elfogadott jogszabályok új büntetési tételként bevezetik a "terrorizmus pártolásának" tilalmát, valamint lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy megakadályozzák az ausztrál állampolgárok külföldi konfliktusövezetekbe való beutazását.

Szeptemberben az ENSZ az IÁ térhódításának hatására arra kérte a világ országait, hogy szigorúan büntessék, ha valamely állampolgáruk külföldön harcba indul egy szélsőséges szervezet tagjaként, vagy másokat toboroz erre a célra, finanszírozza ilyen tervüket. Biztonsági elemzők több ezerre teszik az Irakban vagy Szíriában harcoló külföldiek számát.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök a canberrai parlamentben közölte, hogy az országnak legalább 70 állampolgára harcol Irakban vagy Szíriában, és van mintegy száz olyan ember, aki Ausztráliában szervezi ezeknek a leendő harcosoknak a kiutazását. Ezzel összefüggésben a hatóságok érvénytelenítették mintegy 70 ausztrál útlevelét - tette hozzá.

Korábban olyan jelentések láttak napvilágot, hogy a hatóságok szerint 160 ausztrál harcol a Közel-Keleten.

"A törvények célja megvédeni más országokat attól, hogy ausztrál állampolgárok ártó szándékkal a földjükre lépjenek, és védeni bennünket is, mert állampolgárainknak joguk van ahhoz, hogy visszatérjenek hazájukba, ezenkívül semmit nem akarunk kevésbé, mint hogy olyan emberek lepjék el utcáinkat, akik szélsőségessé és kegyetlenné váltak valamilyen külföldi terrorista szervezetben" - jelentette ki a kormányfő.

Ausztrália a radikális muzulmánok jelentette veszély miatt már korábban megemelte a terrorfenyegetettség szintjét az országban, szeptember közepén pedig az ország történetének legnagyobb méretű terrorellenes razziasorozatát tartották nagyobb városokban.

A kormány - amely nemrég felhívta a figyelmet arra: elképzelhető, hogy át kell helyezni a szabadság és a biztonság között korábban megállapított egyensúlyt - azt tervezi, hogy a biztonsági fenyegetések elhárítása érdekében korlátozni fogja az információ szabad áramlását. Ezt a tervet máris sokan bírálják, szerintük a tervezett törvények túl messzire mennek, túlságosan korlátozzák a magánélethez való jogot, börtönbe juttathatnak újságírókat és közérdekű feljelentőket, ezenkívül végrehajtásuk túlságosan költséges is.