Már csak öt választási eredmény nem jogerős

Lezárult a tompai önkormányzati választás eredménye elleni jogorvoslat szerdán a Kúrián, így már csak öt település választási eredménye nem jogerős.

A Kúria szerdai végzésében helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, így a szavazást nem kell megismételni a településen.

A Kúria végzésében emlékeztetett rá: a kérelmező október 15-én nyújtotta be kifogását, kérve a tompai képviselő- és polgármester-választás eredményének megsemmisítését és a választási eljárás megismétlését, mivel megítélése szerint sérült a jelöltek és a jelölőszervezetek közti esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelve.

A kifogást tevő sérelmezte, hogy a Művelődési Ház és Könyvtár Facebook-oldalán kizárólag a polgármester és az őt népszerűsítő anyagok kerültek fel, ezzel szemben más polgármesterjelölteknek nem volt módja megjelenni az oldalon. Sérelmezte továbbá az intézmény igazgatójának személyes Facebook-oldalát, ahol kizárólag az egyik polgármesterjelölt és az őt népszerűsítő kampányanyag, valamint az általa támogatott képviselőjelöltek neve látható. A kifogástevő szerint mindezek alkalmasak voltak arra, hogy a választói akaratot befolyásolják.

A helyi választási bizottság elnöke a kifogást a Bács-Kiskun megyei területi választási bizottsághoz tette át, a testület a kifogásnak részben helyt adott és megállapította, hogy a művelődési ház a Facebook-oldalával megsértette a választási alapelveket, ugyanakkor az intézményvezető oldalával kapcsolatos kifogást érdemben nem vizsgálta, a jogorvoslati határidő letelte miatt.

A kérelmező fellebbezett a területi bizottság határozata ellen, az NVB azonban a határozatot helyben hagyta. Az NVB határozatában emlékeztetett, hogy nem minősül választási kampánynak a magánszemélyek közötti személyes kommunikáció, ezért az intézményvezető magatartása nem minősíthető kampánynak.

Az NVB szerint az intézmény Facebook-oldalán közzétett jogsértőnek minősített tartalmak bizonyítható hatása csekély súlyúnak minősül, amely érdemben nem befolyásolta a választás eredményét, ezért a választási eredmény megsemmisítésének és a választási eljárás megismétlésének nincs helye.

Az NVB határozata ellen a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, a Kúria szerint azonban az NVB helyesen mérlegelte az eset összes körülményét, amikor nem rendelte el a választási eljárás megismétlését.

A tompai választás eredménye ezzel jogerőre emelkedett és így ötre csökkent azon települések száma, ahol még nem zárult még le a jogorvoslat: Esztergomban, Mátraverebélyben, Kéthelyen, Balatonszárszón és Kétegyházán.