Egészségre ártalmas a popszakma

Az amerikai könnyűzene alakjai a lakosság átlagához képest 15-20 évvel korábban hunynak el - mutat rá egy ausztrál kutatás.

A Sydneyi Egyetem kutatója, Dianna Kenny pszichológus és zenekutató 12 665 amerikai, többségében férfi zenész adatait vizsgálta, akik 1950 és 2014 júniusa között haltak meg. Kenny szerint tanulmánya az első a maga nemében, mert az elmúlt hat és fél évtized minden olyan amerikai könnyűzenei előadója élettartamát megvizsgálta, aki valamilyen formában sikeresnek volt tekinthető, és a művészek a műfaj legkülönbözőbb ágaiban alkottak a dzsessztől a keresztény popon át a punk rockig.

A kutató azt találta, hogy a popsztárok baleseti halálozási rátája 5-10-szer nagyobb volt az átlagosnál, az öngyilkossági aránya 2-7-szer magasabb. A gyilkosságban meghaltak aránya akár a nyolcszorosát is elérhette az országos átlagénak.

A zenészek és az átlagnépesség élettartama is nőtt az évek során, ám a férfi popzenészek átlagosan 55-60 éves koruk közt haltak meg az elmúlt tíz évben, a teljes népesség ezzel szemben átlagosan 75 éves kora után.

A női popzenészek átlagosan valamivel 60 éves koruk után hunytak el, a teljes női népesség viszont 80 éves kora után.

Kenny elmondta: első eredményei alátámasztására további kutatásokra lenne szükség, ám az adatok azt mutatják, a popiparnak hatékonyabban kellene támogatnia a fiatal sztárokat, akikből él.