Potápi: A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács betöltötte történelmi hivatását

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsi választásokat értékelte egy budapesti fórumon.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) betöltötte azt a történelmi hivatást, amelyért létrehozták. Potápi Árpád János erről egy hétfői budapesti fórumon beszélt, az előző napi szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsi választásokat értékelve. Szerbiában a délvidéki magyarok a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácson keresztül valósítják meg a kulturális autonómiához való jogot. Vasárnap az MNT 35 helyéért négy listán 117 jelölt versengett. A legtöbb szavazatot a nem hivatalos és nem végleges eredmények alapján a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által támogatott lista, a Magyar Összefogás kapta. Rájuk a szavazók több mint 90 százaléka voksolt. Ezzel várhatóan 31 képviselőjük lesz az MNT-ben, hárommal több, mint eddig.

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézetnek a fővárosi Magyarság Házában tartott tanácskozásán reményét fejezte ki, hogy az MNT történelmi hivatása a következő ciklusban is megmarad. Ehhez a magyar kormány minden segítséget megad - fűzte hozzá. Az államtitkár hangoztatta, az MNT óriási munkát végzett azért, hogy a vajdasági magyarság megtalálja a boldogulását; egyúttal gratulált az elért választási eredményekhez.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (j) az előző napi szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsi választásokat értékelő fórumon a fővárosi Magyarság Házában 2014. október 27-én. Balról Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b), Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője (b2) és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója (b3). (MTI-fotó: Beliczay László)



Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte: élni kívánnak az MNT által biztosított eszközökkel. Van értelme azért küzdeni, hogy a magyar közösségeknek legyen önrendelkezésük a nemzeti tanácson keresztül és az autonómia keretében - tette hozzá. Közölte: az idei rendkívüli év volt a vajdasági magyar közösség számára, az előző napi volt a negyedik voksolás, amelyen érdekeltek voltak. A vasárnapi nagyon fontos választás volt, ez a nap a hitelességről szólt - állapította meg Pásztor István. Most 20 ezerrel kevesebben mentek el szavazni, mint négy éve, de a Magyar Összefogás listája így is csak 10 ezerrel kapott kevesebb szavazatot, mint az előző voksoláson - fűzte hozzá. Megerősítette: nem célként fogják fel az autonómiát, hanem olyan eszközként, amely szélesíti az érdekérvényesítés palettáját, lehetőséget ad, hogy fontos kérdéseket saját maguk szabályozzanak. Fontos eközben, hogy politikai erő is álljon mögöttük - tette hozzá Pásztor István.

Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője kiemelte: az előző választáshoz hasonlóan a történelmi egyházak, civil szervezetek és a VMSZ fogott össze. Új lehetőséget, perspektívát szeretnének nyújtani a vajdasági magyarok közösségének - mondta hozzátéve: az elmúlt hetekben rendkívül hatékony párbeszédet sikerült kialakítani a közösséggel. Az, hogy létrejött egy kulturális háló, azt is jelenti, hogy nekik különféle közgyűjteményi intézmények létrehozására is lehetőségük van - jelezte. A tervek között említette a Vajdasági Magyar Médiaház felépítését, továbbá új szerb-magyar és magyar-szerb szótár kiadását is. Herner-Kovács Eszter, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa elmondta: négy éve 55,2 százalékos volt a részvétel, most a szavazók 40-45 százaléka járult az urnák elé. Jelenleg 98 százalékos a feldolgozottság, végleges eredmények október 30-án várhatóak.