Fél karral végigtekerte a fél világot

Példát mutatnak kortársaiknak a sportos szépkorúak – erről is szó volt a Szombat délelőttben.

A két debreceni nyugdíjas évek óta járja az országot, és népszerűsíti a tornát, a kerékpározást, az erdei sétát. Orvoshoz nem kell menniük, vérképük kiváló, látásuk tökéletes, szívük megbízhatóan dolgozik. A 70 éves Kiss Erzsébet nemrég ötven sportágban próbálta ki magát, a 83 éves Novák Ferenc pedig világjáró biciklista.

Kiss Erzsébet elmondta, az idei Szépkorúak Testébresztő Fesztiválján a 70 évesek kategóriájában első helyezést ért el, tíz évvel ezelőtt pedig a 60 évesek között érte el a legjobb eredményt. Az ötven mozgásforma között, amiben a résztvevők kipróbálhatták magukat, többek között célba dobás, gyaloglás, célba rúgás, biciklizés, gokartozás és tánc is szerepelt.
Sportos szépkorúak - Szombat délelőtt

Novák Ferenc arról híres, hogy fél karral végigtekerte a fél világot, mintegy ötven európai, ázsiai, afrikai, amerikai országban járt. Biciklijének fék- és váltókapcsolói át vannak szerelve bal oldalra.

Huszonnégy évig profi kerékpárversenyző volt, a karját tizenhárom éves korában vesztette el balesetben, egy vonat vágta le tőből. Tizennégy éves korában azonban már versenyt nyert Miskolcon. Idén májusban pedig részt vett a 200 kilométeres Békéscsaba-Arad-Békéscsaba szupermaratonon, amelyen a futók mellett kerékpárosok és görkorisok is teljesíthették a távot. Eddig tizennégyszer győzött a korcsoportjában, zsinórban.

Kiss Erzsébet szerint a példamutatásuk hatásos, meg lehet győzni az idősebbeket, hogy ők is kezdjenek el többet mozogni. Egyik alkalommal, miután megjelent róluk egy híradás, felhívta egy asszony, hogy az édesanyja márciusban veszítette el a férjét, és azóta jóformán le sem megy a harmadik emeletről. Az asszony látva a jó példát, döntött úgy, hogy megfogja édesanyja kezét, és kimozdítja mostani állapotából.

Hozzátette: azt szeretné, ha a mostani körülbelül száz főnél többen aktivizálnák magukat, célja, hogy Debrecen minden lakótelepén legyen olyan idősekből álló csoport, amely minden reggel közösen eljár tornázni, sétálni, mozogni. Arra is van példa, hogy orvosok ajánlják az ilyen csoportokat pácienseiknek.