Orosz fellépés az adóparadicsomok ellen

Támogatásáról biztosította az orosz kormány szombaton az adóparadicsomok haszonélvezői ellen benyújtott törvénytervezetet.

Az adókódex módosítására az állami dumában, az orosz alsóházban még kedden, több frakció képviselői által benyújtott tervezet célja megakadályozni, hogy az offshore cégeket megalapozatlan adókedvezményekre használják ki orosz természetes és jogi személyek, visszaterelni az országba a kimenekített tőkét és olyan feltételeket teremteni, hogy az adóparadicsomokat ne érje meg a jövőben adóelkerülésre kihasználni.

A tervezet mindenekelőtt előirányozza, hogy azoknak az orosz cégeknek, illetve állampolgároknak, akik egy külföldi cégben legkevesebb 25 százalékos részesedéssel rendelkeznek, a jövedelemadót Oroszországban kell fizetniük. Amennyiben orosz vállalatok, illetve személyek egy külföldi cég esetében több mint ötven százalékos részesedéssel rendelkeznek már a részesedés 10 százalékától adókötelezettség terheli őket. A tervezetet a törvényhozásnak jóvá kell hagynia, nagy ellenállás azzal szemben azonban aligha várható.

Értesülések szerint az új szabályozást Vlagyimir Putyin elnök kezdeményezte. Az elnök ugyanis nehezményezte, hogy orosz vállalatok székhelyeiket különböző adóparadicsomokban - például Cipruson - rendezik be, csakhogy elkerüljék az oroszországi adófizetést.