Veszélyhelyzet megelőzési és elhárítási rendszert fejlesztett az IDMSYS Kft.

Összesen 1,124 milliárd forintos beruházással integrált krízishelyzet megelőzési és elhárítási, helyi területi együttműködési és irányítási rendszert fejlesztett egységes technológiai platformon az IDM SYS Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

A tavalyi év elején kezdődött fejlesztés célja egy olyan alkalmazás csomag kialakítása volt, amely képes krízishelyzetek esetén integrált felületet biztosítani az elhárítást irányító szervezetek, közöttük a katasztrófavédelem, tűzoltóság, rendőrség, katonaság számára. Az így kialakított rendszerben az adatok átjárhatóak, ami a gyakorlatban olyan kommunikációs interfészeket jelent, melyek az egyes változásokat és erőforrás adatokat képesek küldeni és fogadni egyaránt a forrás szervezet típusától függetlenül.

A tájékoztatás szerint a kifejlesztett megoldás több területen nyújt támogatást a hatékony beavatkozásra, mely az alkalmazott 3D technológiától kezdve, a térkép alapú megvalósításokon át a mobil alkalmazásokig terjed.

A kutatás során kialakított csomagot elemei egyrészt képesek offline működésre - a lokális igények kiszolgálása miatt - a kapcsolatok megszakadása esetén, másrészt az adatcserére támaszkodva központi irányba tudnak információt továbbítani használható kommunikációs csatornák meglétekor. A mobil alkalmazások között kiemelik a QR kód alapú nyilvántartási rendszer megoldást, amely képes online információk közlésére a beavatkozó szervek készleteiről. Ennek tipikus felhasználása lehet a krízishelyzetek esetén kiosztott felszerelések, és védőeszközök mennyiségének nyomon követése - írták.

Az MTI érdeklődésére közölték: a rendszer célpiaca minden olyan szervezet, amely vészhelyzet elhárításában, megelőzésében, ipari és egyéb balesetek következményeinek felszámolásában érdekelt, így egyebek között a közműszolgáltatók, iparvállatok, kritikus infrastruktúra-üzemeltető szervezetek, katasztrófavédelmi szervezetek, rendőrség és határőrség, tűzoltóság, mentők, helyi önkormányzatok, polgári védelem.