Több magánbefektetést engednek be Kínába

A kínai kormány elhatározta, hogy új lehetőségeket nyit meg a magántőke számára a gazdasági növekedés gyorsítása végett.

A kínai kormány üléséről pénteken kiadott közlemény szerint támogatni fogják a "társadalmi beruházást", különösen a magántőke részvételét a távközlés, az internethálózat, a vasút, a kikötők és a folyami szállítás, a repülőterek és a polgári célú űrkutatás fejlesztésében.

A közlemény szerint a közelebbről nem részletezett támogatásra állami vállalatok számíthatnak abban, hogy "stratégiai magán befektetőket vonzhassanak". A közlemény "a létfontosságú piaci erők és a lappangó fejlesztési potenciál ösztönzése szempontjából jótékony hatásúnak" nevezte az "értelmetlen" monopóliumok és piaci korlátok lebontását. Nem részletezték azt sem, hogy a külföldi tőkére is vonatkozik-e az új nyitás.

A világ második számú gazdasága, Kína hazai összterméke (GDP) a harmadik negyedévben 7,3 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel azelőtt. A növekedés a második negyedévi 7,5 százalékról lassult.

A Reuters által megkérdezett elemzők a mostani, utolsó negyedévre is 7,3 százalékos növekedést várnak, az év egészére pedig 7,4 százalékot. Ez elmarad a kínai kormány 7,5 százalékos éves céljától.

A világgazdaság nyugati központjai húzóerőt és egyensúlyosabb kereskedelmi kapcsolatokat remélnek a kínai belső fogyasztás bővülésétől, de az utóbbi időben éppen ez ad okot aggodalomra.