Nyusi győzött a mozambiki elnökválasztáson

Az eddig is hatalmon lévő Frelimo párt és jelöltje, Filipe Nyusi nyerte meg az október 15-én rendezett parlamenti és elnökválasztásokat Mozambikban - közölték pénteken az afrikai ország hatóságai, miután az összes tartományban befejezték a szavazatok összeszámlálását.

Az eredmény azonban csak azután válik hivatalossá és véglegessé, hogy Mozambik alkotmánybírósága is jóváhagyja. A voksok összeszámlálása elhúzódott, mert a választási bizottság csalás gyanúja miatt leállította a szavazatszámlálást az északnyugati Tete tartományban.

A választási bizottság adatai alapján Filipe Nyusi korábbi védelmi miniszter, a Mozambik függetlenné válása, 1975 óta hatalmon lévő egykori marxista felszabadítási mozgalom, a Frelimo indulójaként a voksok 57 százalékát szerezte meg. A második helyen a legerősebb ellenzéki mozgalom, a Renamo jelöltje, Afonso Dhlakama pártelnök végzett 36 százalékkal, harmadik a Mozambiki Demokratikus Mozgalom (MDM) vezetője, Daviz Simango 7 százalékos eredménnyel. A Frelimo megtartotta többségét a 250 fős mozambiki parlamentben.

Korábban a Renamo és az MDM elnökjelöltje közölte, hogy a választások körüli szabálytalanságok miatt nem fogadja el a voksolás eredményét, és új választást követel. Dhlakama, aki az 1992-ben befejeződött polgárháború óta minden jelentősebb választáson vereséget szenvedett, kijelentette, vitatja az eredményeket, de kizárta, hogy erőszakos eszközöket vetne be.

A külföldi megfigyelők nagyrészt szabadnak, tisztességesnek ítélték a voksolást. Értékelésük szerint némi szabálytalanság előfordult ugyan, de nem annyi és olyan jelentőségű, hogy emiatt indokolt lenne eltörölni az eredményt.

Mozambik Afrika egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága, és a külföldi adományozók, befektetők remélik, hogy ezzel a választással vége lesz az ellenségeskedésnek, amely még mindig jelen van a társadalomban a függetlenségtől 1992-ig tartó polgárháború súlyos örökségeként.