Módosították az állami alkalmazottakról szóló törvényt a csehek

Megerősítette az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását pénteken a cseh képviselőház.

A testület ezzel felülbírálta Milos Zeman államfő vétóját, az elnök leginkább azért utasította el a módosítást, mert az tartalmazza az úgynevezett politikai miniszterhelyettesek tisztségét. Ezek a miniszterhelyettesek az államfő szerint feleslegesek a rendszerben, és kinevezésük nincs összhangban az alkotmánnyal. A parlamentben egyedül az Úsvit (Virradat) mozgalom hét képviselője szavazott a jogszabály ellen, osztva Zeman álláspontját. A kínai látogatáson lévő Zeman újságírók előtt kijelentette, hogy a parlament döntését hibának tartja, és bejelentette, hogy az ügyet az alkotmánybíróság elé terjeszti.

A törvény az állami hivatalnokok jogait és kötelességeit rögzíti. Célja, hogy politikamentessé tegye az állami hivatalnoki apparátust, és stabilizálja azt, hogy minél kisebb mértékben legyen függő a váltakozó politikai vezetéstől.

Zeman azután kapta aláírásra a jogszabályt, hogy szövegében a kormányoldal és az ellenzék is megállapodott, és a parlament mindkét háza jóváhagyta. A jogszabály most már akkor is életbe lép januárban, ha azt az államfő ismét nem írná alá.

"A törvényre 25 évet vártunk. Örülök, hogy az új kormánynak sikerült ezt az adósságot törlesztenie" - mondta Bohuslav Sobotka miniszterelnök újságíróknak. Sobotkának meggyőződése, hogy a törvény nem sérti az alkotmány egyetlen rendelkezését sem.

A jogszabály egyebek között azt is lehetővé teszi, hogy a cseh miniszterek a jövőben átvilágítás nélkül tölthessék be tisztségüket. A jövőben csak a vezető hivatalnokokat kell majd átvilágítani, minisztereket nem. Ez a kérdés is nagy viták tárgya volt, a jobboldali ellenzék élesen bírálta ezt a paragrafust.