Kövér: morális értelemben megrendült az euroatlanti világrend

Az Országgyűlés elnöke szerint az euroatlanti világ mára morális értelemben megrendült. Kövér László az Echo Tv Portré című műsorában csütörtök este arról is beszélt, óriási siker, hogy három egymást követő választáson ekkora fölénnyel győzött a Fidesz-KDNP.

A házelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kérdésre felidézte: 1988. október 23-án még nem dőlt el az MSZMP vezetésében, hagyják-e kibontakozni a rendszerváltást, bár az emberek már bátrabbak voltak.

Hozzátette: akkor még rányomta a bélyegét, hogy az állampárt szeretett volna megállni a történelem útján, bár erkölcsi, társadalmi és politikai értelemben már nem volt tartaléka, erodálódott.

A Fidesz megalapításáról szólva elmondta: azt gondolták, történelmi pillanat van, "kinyílt az időkapu", és dönthetnek, meddig mennek.

Úgy fogalmazott: szeretné, ha helyén tudnák ezt kezelni, és nem festenék le magukat hősként, de a jelentőségét sem szabad lebecsülni, mert ezen folyamatok elindulásához kellett néhány ember bátorsága. Készültek arra, hogy menekülni kell az országból, de arra is, mi lesz, ha még egy lépést lehet tenni - tette hozzá.

Kitért az első Fidesz-kongresszusra is, azt mondta, a téma mindig az volt, hogyan tudnak megmaradni, hogy "ne tapossák el őket", és ebben legfontosabb a nyilvánosság volt. Az akkori állapotok szerint a semleges Magyarország tűnt megvalósíthatónak, e tekintetben sok minden nem változott, a rendszerváltás ilyen értelemben nem ért véget. Megjegyezte: a társadalmi átalakulással kapcsolatban az a legnagyobb az adósságuk, hogy úgy gondolták, a különbségek gyorsabban tűnnek el a nyugati és keleti államok életminősége között.

Az Országgyűlés elnöke szerint nem önmagában az unióhoz és a NATO-hoz csatlakozással, hanem azzal van ma gond, hogy az euroatlanti világ morális értelemben megrendült.

Jogi és erkölcsi tekintetben példaképnek tartották a Nyugatot, azt gondolták, politikai kultúra is jár a demokráciához. Ma már azzal, hogy a kommunista világrendszer fenyegetésként megszűnt, némely nyugati ország kormánya, informális pénzügyi-gazdasági hatalma, azt gondolja, bármit megtehet, naponta váltogathatja az aktuális értékeket és leckéztethet más államokat.
Érdemes lenne cizelláltan kezelni azt a helyzetet, amelybe azóta került Magyarország, hogy csatlakozott az unióhoz - jegyezte meg, hangsúlyozva, az egyenlő mércét kell megkövetelni az ország számára.

Illúzió volt, hogy az unióban csupa jó szabály érvényes. Figyelmen kívül hagyták, hogy az a jogi szabályozás, amely mára szinte elviselhetetlenül bürokratikussá vált, azért alakulhatott ki, mert a közös értékekhez "köze nincs a szabályoknak" - fejtette ki Kövér László.

Szerinte Rui Tavares portugál zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő (akinek a nevéhez köthető az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, az EP által tavaly júliusban elfogadott jelentés) és az európai baloldal jelentős része a Kádár-rendszer baloldali ellenzéke lett volna, és azt gondolják, hogy diktálhatják a magatartási mintákat. Ebben az értelemben Brüsszel valóban Moszkvára emlékezteti - mondta a házelnök -, s ha ez az unió jövője, "akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan kellene ebből szép lassan, óvatosan, de kihátrálni". Ugyanakkor meg van győződve, hogy ez nem lehet az unió jövője - közölte.
Óriási siker, hogy három egymást követő választáson elsöprő fölénnyel győztek - tért át egy másik témára -, kiemelve: jobbra sikerültek a voksolások, mint az "reálisan várható volt". Megjegyezte: az önkormányzati választás eredményei "egészen imponálóak". Ez nagy lehetőség az országnak, az emberek többsége ma egyedül a Fidesz-KDNP-t látja alkalmasnak a kormányzásra - mondta. Ugyanakkor véleménye szerint az nem feltétlenül jó, hogy nincs kormányzóképes alternatíva, de ma ez a helyzet. Az ellenzéknek kellő alázattal és szerénységgel kellene önvizsgálatot tartani, mi az amit elrontottak, amin változtatni kellene - fűzte hozzá.

Az európai baloldal szerint ha a magyar baloldali ellenzék "ilyen csenevész", és képtelen az emberek többségének a bizalmát megszerezni, akkor kívülről kell fenntartani és exportálni "a mesterséges feszültséget". Ezt nagyon veszélyesnek tartja - mondta.
Szólt arról is, előfordult, hogy a politika szakított meg egy barátságot, ugyanakkor az elmúlt 25 év nagyon sok barátot is hozott, nagyon sok jó embert ismert meg. Egy demokrácia akkor működik, ha az alapvető értékekben egyet tudnak érteni, és szerinte az elmúlt 25 év legnagyobb tehertétele, hogy ez nincs így: a mindenkori jobb- és baloldal alapvető kérdésekben tagadta egymás álláspontjának jogosságát. Amíg ezt nem tudják orvosolni, a személyes kapcsolatokat is "szétrohasztja" a politika - vélekedett.