Kissé lassult a brit gazdasági növekedés

Kissé lassult, de továbbra is messze meghaladta az euróövezeti átlagot a brit gazdaság növekedési üteme a harmadik negyedévben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett előzetes becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) a szeptemberrel zárult három hónapban 0,7 százalékkal növekedett az előző negyedévvel összevetve, és 3 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az ONS pénteki becslése szerint a brit GDP-érték most már 3,4 százalékkal meghaladja a pénzügyi válság előtt, 2008 első negyedévében elért legutóbbi csúcsot. A statisztikai hivatal szerint a brit gazdaság kibocsátása a 2008-2009-es recesszió idején összesen 6,0 százalékkal zuhant.

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2008-2009-es recessziója az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.

A brit gazdaság azóta azonban messze lekörözte az euróövezeti periféria gazdaságait azzal, hogy már ledolgozta veszteségeit. Egybehangzó londoni elemzői várakozások szerint ugyanis az európeriféria által elszenvedett súlyos recesszió sebei a következő években sem gyógyulnak be teljesen.

A Standard & Poor's hitelminősítő előrejelzése szerint például a görög hazai össztermék reálértéken még 2017-ben is 20 százalékkal alacsonyabb lesz a 2007-ben mért szintnél.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai ugyanerről összeállított tanulmányukban közölték: várakozásuk szerint Görögország, Spanyolország és Olaszország 2019-ig sem éri el a recesszió előtti teljesítményét.

A ház kimutatása szerint Görögországban 2008 és 2013 között 23,8 százalékkal zuhant az egy főre jutó összkibocsátás reálértéken, és a CEBR prognózisa a 2014-2019 közötti időszakra összesen csak 15 százalékos növekedést valószínűsít a görög gazdaságban.

A CEBR londoni közgazdászai a brit gazdaság harmadik negyedévi teljesítményéről szóló pénteki előzetes GDP-becslés után közölték: a lassulás ellenére is "tiszteletre méltónak" tartják a brit gazdaság növekedési ütemét. Hangsúlyozták, hogy a robusztus brit GDP-bővülés az igen gyenge euróövezeti teljesítmény, a skóciai függetlenségi népszavazás keltette bizonytalanságok és az orosz-ukrán, valamint a közel-keleti konfliktusok geopolitikai feszültségei közepette is folytatódott.

A ház elemzőinek pénteki előrejelzése szerint a brit gazdaság az idei év egészében 3 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal növekszik. A CEBR közgazdászai szerint az általuk 2015-re várt lassulás "egyáltalán nem katasztrofális", és jövőre is Nagy-Britannia lesz az egyik legjobban teljesítő fejlett ipari gazdaság.

A cég szerint ugyanakkor komoly aggodalomforrás az exportteljesítmény, tekintettel az euróövezeti gazdaság "rettenetes" állapotára. A CEBR londoni elemzői szerint emiatt "hiú ábránd" abban bízni, hogy az export válhat a brit gazdaság kilábalásának fő hajtóerejévé.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics elemzői derűlátóbbak. A cég pénteki GDP-becslése után ismertetett, felülvizsgált előrejelzésében 3,2 százalékról 3 százalékra csökkentette az idei brit gazdasági növekedésre szóló prognózisát, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy 2015-re és 2016-ra is 3 százalék körüli brit GDP-növekedésre számít. A ház elemzői szerint a brit gazdaság már többször megmutatatta, hogy képes jelentősen és tartósan túlszárnyalni Európa többi térségének teljesítményét.

A lefelé tartó brit infláció felhajtja a reáljövedelmeket, és továbbra is bőséges a mozgástér a termelékenység javítására, emellett a munkaerőkínálat is erősen bővül. Így még hosszú évekig nem várható, hogy a brit gazdaság növekedését a kínálati oldalon jelentkező szűk keresztmetszetek akadályoznák - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.