Hónapok kellenek ahhoz, hogy az iraki erők felvegyék a harcot

Az iraki fegyveres erőknek hónapokra van szükségük arra, hogy képesek legyenek szárazföldi támadás indítani az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen - vélekednek az amerikai hadsereg illetékesei.

A központi parancsnokság névtelenül nyilatkozó tisztségviselői újságíróknak azt mondták csütörtökön, hogy az iraki szárazföldi ellentámadás megkezdése számos, a katonaságon kívül eső tényezőtől is függ, az ottani politikai helyzettől egészen az időjárásig. Az iraki erőket ki kell képezni, fel kell fegyverezni, és készültségbe kell helyezni őket egy nagyobb hadművelet előtt, mint amilyen például Moszul városának visszavétele lenne, amely júniusban került az Iszlám Állam kezére.

Egy katonai tisztségviselő szerint nem évek, hanem inkább hónapok kérdése, hogy az iraki erők mikor lesznek képesek "fenntartható" ellentámadásra. Irakban most az Iszlám Állam előrenyomulásának a megakadályozása az elsődleges feladat - mondták az amerikai hadsereg illetékesei, és elismerték, hogy az amerikai légicsapások ellenére kétséges a nyugat-iraki Anbár tartomány sorsa.

Orvosi és diplomáciai források szerint az Anbárban állomásozó iraki alakulatok komoly veszteségeket szenvedtek: júniusban legalább hatezer katonájuk esett el, és kétszer annyian dezertáltak.

Miközben az amerikai hadsereg illetékesei Irakban is hosszan elhúzódó harcokra számítanak, Szíriában szerintük még több erőfeszítésre lesz szükség az iszlamisták elleni harchoz. Ott az időzítés javarészt az Egyesült Államok által támogatott erők tervbe vett kiképzésétől függ. Ezek az erők elsősorban védekezésre fognak berendezkedni - meg kell akadályozniuk, hogy újabb települések kerüljenek a dzsihadisták kezére. Egy katonai illetékes azt mondta, egy-másfél év kell ahhoz, hogy a harctéren is megmutatkozzon az amerikai segítség eredménye.