Gyanús levelet kapott öt isztambuli konzulátus

Ismeretlen sárga port tartalmazó levelet kapott pénteken az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Belgium és Kanada isztambuli konzulátusa - számoltak be a török hatóságok. Mind az öt ország tagja az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet ellen fellépő nemzetközi terrorellenes koalíciónak.

A török katasztrófaelhárítás (Afad) szakértői mintát vettek az ismeretlen anyagból, és lezárták a konzulátusok épületeit. Az Afad illetékese elmondta, hogy egy ember, aki a kanadai diplomáciai képviseleten tartózkodott, közvetlen kapcsolatba került a porral.

A török egészségügyi minisztérium közölte, hogy a levelekkel valamilyen módon érintkezésbe került tizenhat konzulátusi alkalmazottat orvosi megfigyelés alá helyezték.

Mind az öt érintett állam részt vesz az IÁ elleni nemzetközi terrorellenes koalíció műveleteiben. Az IÁ dzsihadistái hetek óta elkeseredett harcot vívnak a kurd egységekkel a szíriai-török határon fekvő kurd Kobani városánál. A szövetség folyamatosan légicsapásokkal támadja az IÁ hadállásait az arabul Ain-el-Arabként ismert városban és környékén.

Korábban a Szíria és Irak jelentős részeit ellenőrzése alatt tartó szélsőséges szunnita szervezet arra szólította fel híveit, hogy hajtsanak végre támadásokat a szövetség tagjai ellen. Kanadában a héten feltehetően két, szélsőséges iszlamista háttérrel bíró férfi támadást intézett az ország biztonsági erői ellen. New Yorkban a hatóságok lelőttek egy férfit, aki baltával támadt több rendőrre. Ebben az esetben egyelőre vizsgálják a nyomozók, állhatott-e dzsihadista indíték a merénylet hátterében.