Gyakoribb most a fogínybetegség, mint a római korban

Manapság gyakoribb a fogínybetegség, mint a Római Birodalom idején, habár nem használtak fogkefét és nem jártak fogorvoshoz sem - derült ki a British Dental Journal című brit fogászati folyóiratban pénteken közzétett tanulmányból.

"Nagyon meglepett minket a felfedezés, hogy a súlyos ínygyulladás nyilvánvalóan kevésbé terjedt el a római kori brit lakosság körében, mint a jelenkori modern életvitel idején" - mondta Francis Hughes, a tanulmány szerzője.

A tudósok háromszázhárom koponyát vizsgáltak meg, amelyekre egy Kr. u. 200-400 között az Egyesült Királyság délnyugati részén használt temetkezési helyen bukkantak. A csontoknak csupán öt százaléka mutatott mérsékelt vagy súlyos ínybetegségre utaló jelet, miközben a jelenlegi felnőtt lakosság körében 15-30 százalék a krónikus előrehaladott ínygyulladás előfordulásának gyakorisága Nagy-Britanniában.

A szakértők hangsúlyozták, hogy a római korban élő emberek nem dohányoztak, és sokkal kisebb valószínűséggel szenvedtek cukorbajban. Ez a két tényező az, amely jelenleg leginkább hozzájárul az ínybetegségek kialakulásához.

Mindenesetre a Kr. u. első századokban a felnőttkort megért emberek átlagéletkora negyven év körül mozgott, a halál oka pedig leggyakrabban valamilyen fertőző betegség volt.

A periodontitis néven is ismert betegség a szervezetnek a fogkőképződésre adott válasza, amely krónikus gyulladásos tünetekkel jár együtt. A tudósok a tanulmányban kiemelték, hogy az ínygyulladás elkerülhetővé válik olyan tényezők kiiktatásával, mint például a dohányzás.