Felgyorsítják a kísérleti ebolagyógyszerek fejlesztését

Mintegy kétszázezer ebola elleni védőoltáshoz elegendő oltóanyagot bocsáthatnak rendelkezésre a járvány által leginkább sújtott Nyugat-Afrikában 2015 közepéig - közölte pénteken Marie-Paule Kieny, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese Genfben.

A világszervezet emellett megerősítette, hogy felgyorsítják a kísérleti ebolagyógyszerek fejlesztését és a fertőzés által sújtott területeken való bevetésüket. Kieny elmondta, a GlaxoSmithKline és a NewLink Genetics nevű gyógyszergyártó vállalatok egy-egy kísérleti védőoltása már klinikai tesztelés alatt áll, és még öt további ellenszert fejlesztenek ki, amelyek tesztelése a következő évben kezdődhet meg. A potenciális védőoltások között van a Johnson & Johnson vállalat gyógyszere is, amelynek emberekre gyakorolt hatásának vizsgálatát jövő januárban kezdik meg.

"A védőoltás nem valamiféle varázsszer, azonban ha készen lesznek, jelentősen segíthetik a járvány visszaszorítását célzó erőfeszítéseket" - jegyezte meg Kieny genfi sajtótájékoztatóján, miután gyógyszeripari vezetőkkel, egészségügyi szakértőkkel, hatóságok képviselőivel és befektetőkkel tárgyalt. Hozzátette, hogy szakértők különböző klinikai vizsgálatokat végeznek el az ebolajárvány által leginkább sújtott három nyugat-afrikai országban - Libériában, Sierra Leonéban és Guineában - azzal a céllal, hogy jövő április környékén már közzétehessék a gyógyszerek hatékonyságáról szóló első adatokat.

A WHO főigazgató-helyettese azt mondta, a találkozón egyebek mellett a Világbank és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi egészségügyi szervezet is elkötelezte magát amellett, hogy pénzügyi eszközökkel segíti az ebola elleni védőoltások tesztelését, terjesztését és szállítását.

A gyógyszergyártó vállalatok arra tettek ígéretet, hogy megfizethető árakon fogják értékesíteni az általuk kifejlesztett szereket. "Széles az egyetértés abban, hogy a pénz nem lehet kérdés: a védőoltások előállítói természetesen a mérsékelt árak mellett kötelezték el magukat" - tette hozzá Kieny.

A WHO szerdai mérlege szerint a három leginkább érintett ország egészségügyi hatóságai október 19-éig összesen 9936 fertőzöttet regisztráltak, akik közülük 4877 ember - majdnem minden második - belehalt a vérzéses lázba. Az egészségügyi dolgozók között eddig 443 fertőzést jegyeztek fel, közülük 244-en haltak meg.