Emelkedett a GfK gazdaságkutató német hangulatindexe

A GfK gazdaságkutató intézet novemberre vonatkozó, előremutató német hangulatindexe 8,5 pontra nőtt az októberi 8,4 pontról.

A piaci elemzők véleményének az átlaga az volt, hogy 8 pontra süllyed a mutató, amely júliusban még hét és fél éves csúcson, 8,9 ponton állt.

A GfK munkatársai szerint a német gazdasági környezetet  kedvezőtlenül befolyásolják a különböző nemzetközi konfliktusok, ugyanakkor javítja a belföldi fogyasztás élénkülése, amihez a magas foglalkoztatottság, a bérek emelkedése és a minimális infláció járul hozzá.

A német hazai össztermék 0,2 százalékkal zsugorodott a második negyedévben. A kilátások kedvezőtlenek: az elmúlt hónapokban ismertetett makrogazdasági adatok alapján elemzők arra következtetnek, hogy a német gazdaság csak minimálisan nőtt, vagy stagnált a szeptember végével záródott harmadik negyedévben.

Október elején a német kormány jelentősen rontott idei és jövő évi gazdaságnövekedési előrejelzésén, az idei évre már csak 1,2 százalékos, jövőre 1,3 százalékos növekedést vár.