Ebola: újabb beteg New Yorkban, fertőzés Maliban

Kisebb pánik tört ki New Yorkban, miután kiderült, hogy elkapta az Ebola-fertőzést egy helyi orvos. A férfi egy hete jött haza Afrikából, de a tünetek már csak Amerikában jelentkeztek. A polgármester próbálta nyugtatni az embereket, hogy például azok, akik egy metróban utaztak a férfival, nincsenek veszélyben. Közben Afrikában egy újabb országban is megjelent a vírus.

Egyelőre nem súlyos az állapota annak a fiatal New York-i orvosnak, akinél csütörtökön állapították meg az Ebola-fertőzést. A 33 éves Craig Spencer október 17-én ért haza Guineából. Szerdán jelentkezett a Bellevue kórházban, magas lázzal és hasmenéssel. Azóta már menyasszonyát és két barátját is karanténba helyezték.

Az Ebolát nem könnyű elkapni. Senki nincs veszélyben csak azért, mert a beteg szomszédjában lakik, vagy esetleg ugyanabban a metrókocsiban utazott, mint ő – így próbálta nyugtatni a kedélyeket Bill de Blasio, New York polgármestere.

A városban ugyanis ez az első regisztrált ebolás fertőzés, és a kilencedik az Egyesült Államokban, augusztus eleje óta.

Nem aggódom, pedig ugyanabban a háztömbben lakom a dokival. De rendszeresen kezet mosok, és nem kerültünk közvetlen érintkezésbe, szóval nem kell eltúlozni a dolgot – mondta Craig doktor egyik szomszédja, Alexandria McBride.

Arra is gondoltam, hogy elköltözöm. Félek, semmihez nem merek hozzáérni – panaszkodik Ursula Rosario, egy másik szomszéd.

Spencer Craig, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet önkénteseként dolgozott a járvány sújtotta afrikai térségben, ahol a vírus már csaknem tízezer embert fertőzött meg. Minden második beteg meghal. A helyzet jelenleg Libériában a legsúlyosabb, egy hét alatt 450 új esetet regisztráltak. A fertőzés elsősorban a szegénység és a rossz egészségügyi körülmények miatt terjed ilyen gyorsan.

A legfontosabb az volna, hogy a beteg embereket minél előbb kiemeljük a közösségből. Ehhez jól működő ellenőrzési rendszer kell, és körzetenként legalább egy mentőautó – állapította meg az egyik helyi orvos, Soka Moses.

Miközben Szenegálban és Nigériában mostanra sikerült leküzdeni a járványt, a vírus egy újabb afrikai országban is megjelent. Maliban betegedett meg egy kétéves kislány, aki nemrég nagyszüleivel a szomszédos Guineában járt. A gyerek környezetéből 43 embert helyzetek megfigyelés alá.

Közben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete bejelentette: felgyorsítják a kísérleti oltóanyagok fejlesztését, és 2015 közepéig 200 ezer vakcinát küldenek a járvány sújtotta országokba.