A rajzfilm előtt tiszteleg a Tokiói Filmfesztivál

Az Ultraman japán televíziós sorozat vetítésével kezdődött meg a Tokiói Filmfesztivál (TIFF), amely október 31-ig tiszteleg a japánok kedvelt műfaja, az animációs (rajz)film előtt.

A csütörtökön megnyílt 27. tokiói filmszemle középpontjában Anno Hideaki rendező művészete áll. Anno Hideakit sokat tekintik A vadon hercegnője és az első animációs filmek járó Oscar-díjjal jutalmazott Csihiro Szellemországban című filmeket jegyző Mijazaki Hajao, az animációs film mestere örökösének.

Az idei TIFF-en Anno 53 filmjét mutatják be, köztük az Evangelion című remekművet. A filmfesztivál keretében tartják a Hamada Hiro japán kisfiú kalandjait elbeszélő Big Hero 6 ősbemutatóját. Az amerikai Disney reményei szerint ez a nagyjátékfilm lesz a karácsony nagy sikere.

Az idei fesztivál meghívottjai között van Tim Burton filmes és James Gunn, A galaxis őrzőinek rendezője. Gunn tagja annak a hattagú zsűrinek, amely a 50 ezer dolláros (12 millió forint) díjat a 92 ország több mint 1300 nagyjátékfilmje közül kiválasztott 15 legjobbjának odaítéli.

A fesztivál programján a Mario és a Donkey Kong alkotójaként ismert Mijamoto Sigeru háromdimenziós változatban forgatott rövidfilmjei is szerepelnek. A filmszemlén kínai, dél-koreai, spanyol és latin-amerikai filmeket is levetítenek.