Védekezésre képezik ki a szíriai ellenzék fegyvereseit

Területvédelemre, nem pedig az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által elfoglalt települések visszafoglalására oktatják majd amerikai és szövetséges kiképzők a szíriai mérsékelt ellenzék fegyvereseit - írta csütörtöki számában hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

Noha a szíriai mérsékelt ellenzék erőinek az IÁ legyőzését célzó amerikai kormányzati stratégia szerint elvileg kulcsszerepet kell kapniuk, az ügyben közvetlenül érintett hivatalos személyek nem hisznek abban, hogy az újonnan toborzott egységek képesek lennének fontos városok visszavételére a frontvonalba telepített amerikai harci egységek támogatása nélkül. Ezt pedig Barack Obama elnök mindeddig kizártnak nyilvánította.

Az amerikai katonai parancsnokok emellett nem szívesen küldenék teljes körű ütközetbe a szíriai ellenzékieket jól felfegyverzett militánsok ellen anélkül, hogy légi támogatást tudnának hívni, vagy el tudnák szállítatni a sebesültjeiket. Tapasztalataik szerint Afganisztánban és Irakban ilyen körülmények között nagyarányú volt a lemorzsolódás a helyi erőknél az ottani háborúk első éveiben. Amerikai és szövetséges szakértők szerint az ilyen egységek mellé különleges műveleti tanácsadókat kell állítani, hogy csökkentsék az éles helyzetben való széthullásuk esélyeit.

Az IÁ elleni hadjárat meghirdetésekor az elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok meg fogja erősíteni a szíriai ellenzéket. A Pentagon ezt követően azt közölte, hogy egy év alatt mintegy 5 ezer szíriai harcost szándékozik kiképezni - Chuck Hagel védelmi miniszter szavai szerint - hatékony erővé, nem pusztán portyázó lázadókká.

Az amerikai különleges műveleti egységek jelenleg Jordániában, Törökországban és más országokban a menekülttáborokban toboroznak mérsékelt önkénteseket az IÁ elleni harchoz, vagyis a már Szíriában harcoló csoportoktól nem vonnak el erőket a kiképzéshez. Őket repülővel Szaúd-Arábiába szállítják, majd nyolcheti kiképzést követően a Szabad Szíriai Hadsereg és más mérsékelt erők által ellenőrzött enklávékba dobják át őket Szíriába.

Feladatuk a "megtisztított területek" biztosítása. A lap szerint az első újonnan kiképzett egységek mintegy fél év múlva jelennek majd meg a polgárháború sújtotta országban. A legígéretesebb harcosok a nyolchetes oktatáson túl további kiképzésben részesülnek majd.

Az amerikai kormány Jordániával, Katarral és Törökországgal is tárgyalásokat folytat újabb kiképző központok megnyitásáról.
William Mayville tábornok, a Pentagon vezérkarának műveleti igazgatója szerint a harcosok alapkiképzést kapnak majd, hogy meg tudják védeni falvaikat, aminek nem lesz "döntő hatása" az IÁ ellen folytatott küzdelemre.

Szkeptikusok szerint az új szíriai egységeket hátráltatni fogja, hogy az Egyesül Államok nem kötelezte el magát egyértelműen a támogatásuk mellett, és hogy az Aszad-rezsim megdöntését sem tűzte ki célul. Az amerikai vezetés nem rejtette véka alá, hogy fő célja a régióban az IÁ Irakban történő visszaszorítása, Szíriában a légicsapások a militánsok infrastruktúrája, jövedelemforrásai és parancsnoki struktúrája ellen irányulnak.