Ünnepi műsorokkal emlékeztek a nagyvárosokban

Debrecenben koszorúzással és néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra, pontosan ott, ahol 58 évvel ezelőtt az első lövés eldördült. Kaposváron, Nagy Imre szülőhelyén színdarabbal, Nyíregyházán pedig a diákok zenés-irodalmi előadással emlékeztek.

Koszorúzással és néma főhajtással emlékeztek a halottakra és a sebesültekre Debrecenben, ott, ahol 58 évvel ezelőtt az első lövés eldördült. Az ünnepség az egyetem előtt folytatódott, ahol a város polgármestere arról beszélt: az ország a mostani függetlenségét 1956 forradalmának és hőseinek köszönheti.

„Az 1956-os magyar példának köszönhetjük, hogy ma nem félünk semmilyen külső vagy belső erőfitogtatástól, értékeinkkel és érdekeinkkel ellentétes befolyásolási szándéktól” – fogalmazott Papp László polgármester.

'56-os megemlékezés Debrecenben


Nagy Imre szülővárosában, Kaposváron a mártír miniszterelnökről elnevezett parkban mutattak be ünnepi műsort. Ötvös István történész a megemlékezésen arról beszélt: 58 évvel ezelőtt az ország lakói határozottan kimondták azt, hogy vissza akarják szerezni szabadságukat és függetlenségüket.

„Mit is akartak azok az emberek, akik kimentek az utcára? Nem akartak elvenni senkitől semmit, nem akartak háborút, nem akartak lőni, ők egyszerűen azt akarták, hogy elmondják, hogy mi az igazság, mi az ő igazságuk” – fogalmazott a történész.

„A hősök pillanata mindannyiunké, büszkék vagyunk rájuk és arra is, hogy magyarok lehetünk” - erről Eger polgármestere beszélt a városi ünnepségen.

Nyíregyházán a gimnázium tanulói zenés-irodalmi előadással emlékeztek az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulójára, az ünnepségen a forradalmárok cselekedeteinek máig ható fontosságára hívták fel a figyelmet.

 

„Évről évre arra is rá kell ébrednünk, hogy a sebek nagyon nehezen gyógyulnak, néhány 56-os még itt él közöttünk, bár rehabilitációjukra történtek kísérletek, az a seb olyan mély, hogy sok esetben gyermekeik, unokáik életében is nyomot hagy” – hangsúlyozta Kovács Ferenc polgármester.

Miskolcon a diákok verssel, prózával és zenével emlékeztek. A város több helyszínén pedig elhelyezték a megemlékezés virágait. A koszorúzások a Hősök terén értek véget.