Őrizetben a vnukovói reptér négy dolgozója a Total-elnök balesete miatt

Oroszországban őrizetbe vették a vnukovói nemzetközi repülőtér négy alkalmazottját csütörtökön annak a vizsgálatnak a keretében, amelynek célja kideríteni, hogy milyen okok vezettek a Total francia olajipari cég elnök-vezérigazgatóját szállító repülőgép balesetéhez.

Az ügyben eljáró vizsgálóbizottság tájékoztatása szerint őrizetbe került a felszállópályák takarításáért felelős részleg vezetője, a repülések ellenőrzéséért felelős tisztviselő, az a légiforgalom-irányító, aki a baleset idején szolgálatban volt, valamint a felettese.
A Total 63 éves vezetőjének, Christophe de Margerie-nek a gépe felszállás közben, a ködben egy hókotrónak ütközött a vnukovói repülőtéren. Az Unijet társasághoz tartozó, Falcon 50 típusú, Párizsba tartó repülő fedélzetén rajta kívül háromtagú személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak. A baleset hétfő éjjel, moszkvai idő szerint néhány perccel éjfél előtt történt.

Elvesztette tájékozódási képességét és nem hallotta a felé közelítő repülőgépet - vallotta Moszkvában a hókotró 60 éves vezetője a kihallgatásáról kiszivárgott, minden bizonnyal mobiltelefonnal készült videofelvétel tanúsága szerint.

A férfi, Vlagyimir Martinyenko, aki az ügyészség szerint ittas volt a baleset idején, a tíz éve dolgozik a vnukovói repülőtéren - közölte Pervij Kanal orosz televízió. "A repülőgép épp felszállni készült, de gyakorlatilag nem láttam és nem is hallottam, mert járt a gépem, és fény sem volt" - mondta a felvételen a férfi, de nem derült ki, hogy a Falcon 50 jelzőfényeiről vagy a felszállópálya megvilágításáról beszélt. "És aztán ütközést éreztem" - tette hozzá.

A hókotró vezetőjének ügyvédje, Alekszandr Karabanov hangoztatta, hogy védence krónikus szívelégtelenségben szenved. Azt elismerte ugyanakkor, hogy a férfi ihatott "néhány korty" alkoholt.

A vizsgálóbizottság csütörtökön azt kérte a hatóságoktól, hogy december 21-ig vegyék őrizetbe a balesetet előidéző hókotró sofőrjét is. A kiadott közlemény szerint nem zárható ki, hogy a férfi esetleg a baleset további részeseit figyelmeztetve befolyásolhatja a folyamatban lévő vizsgálatot.

Bejelentette távozását tisztségéből csütörtökön a vnukovói nemzetközi repülőtér vezérigazgatója és helyettese. Lemondását a hatóságok elfogadták - tudatta a légikikötő sajtószolgálata.