Olajmező ellen intézett légicsapást az amerikai vezetésű koalíció

Az utóbbi időben az amerikai irányítással végrehajtott támadások célpontjai főleg az IÁ Szíriában lévő olajlétesítményei (kutak és finomítók) voltak.

Légicsapásokat mért az Iszlám Állam (IÁ) által ellenőrzött egyik olajmező létesítményei ellen az amerikaiak által vezetett koalíció a kelet-szíriai Deir ez-Zór tartományban, az iraki határ közelében - közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni emigráns szervezet tájékoztatása szerint a koalíció gépei szerda este összesen négy csapást mértek az olajmező területén található olajkutakra. Az utóbbi időben az amerikai irányítással végrehajtott támadások célpontjai főleg az IÁ Szíriában lévő olajlétesítményei (kutak és finomítók) voltak. Szakértők szerint az Iszlám Állam hét olajmezőt és két finomítót ellenőriz Észak-Irakban és a tíz mezőből hatot Szíriában, főként Deir-ez-Zór tartományban. A koalíciós csapások kezdete óta a kitermelés a szóban forgó olajmezőkön gyakorlatilag megszűnt. Az IÁ előzőleg több olajat termelt ki, mint a damaszkuszi kormány.

Az OSDH csütörtöki összesítése szerint az amerikai vezetésű koalíció egy hónapja tartó szíriai légicsapásainak következtében 521 iszlamista fegyveres és 32 polgári lakos vesztette életét. Az iszlamista áldozatok közül 464 volt az IÁ tagja. A támadások során meghalt az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front 57 fegyverese is. A polgári áldozatok között hat gyermek volt.

Patrick Ryder ezredes, az amerikai középső parancsnokság szóvivője a múlt héten szombaton Washingtonban kijelentette, hogy az Egyesült Államok komolyan veszi a civil áldozatokról és a polgári létesítményekben okozott károkról szóló jelentéseket, és megvizsgál minden egyes ezzel kapcsolatos információt.

Az Egyesült Államok iraki területen július, Szíriában pedig szeptember óta hajt végre légicsapásokat az IÁ állásai ellen, hogy arab szövetségeseinek segítségére siessen. Irakban Nagy-Britannia és Franciaország gépei is mértek légicsapásokat dzsihadista célpontokra.

Az ENSZ adatai szerint a Szíriában három éve tartó polgárháborúban eddig csaknem 200 ezer ember halt meg.