Megemlékeztek a meggyilkolt katonáról

A kanadai törvényhozás tagjai csütörtökön megemlékeztek az előző napi ottawai lövöldözés során meggyilkolt katonáról. Stephen Harper kormányfő a ceremónia során kijelentette, hogy országa soha nem enged majd a terrorizmusnak.

Az ottawai törvényhozás képviselői reggel állva köszöntötték az 58 éves Kevin Vickerst, a terembiztosi szolgálat munkatársát, aki szerdán agyonlőtte az ámokfutót, miután az végzett egy díszőrségben álló katonával, majd berohant a parlamentbe és ott is lövöldözni kezdett.

A házelnök elmondott egy imát, a képviselők pedig elénekelték a nemzeti himnuszt és egyperces néma csenddel emlékeztek a meggyilkolt 24 éves katonára.

A miniszterelnök rövid felszólalásában megerősítette országa elkötelezettségét a szélsőségesek elleni küzdelem mellett. "Kanada soha nem fog engedni a terrorizmusnak" - szögezte le Harper, aki ezután hosszan megrázta Vickers kezét, majd megölelte az ellenzéki pártok vezetőit, a liberális Justin Trudeau-t és az Új Demokrata Párt elnökét, Thomas Mulcairt.

A rendőrség kezdetben azt gyanította, hogy két, vadászfegyverrel felszerelkezett tettesről van szó, később azonban arra jutottak, hogy egy algériai származású, de már Kanadában született férfi, a 32 éves Michael Zehaf-Bibeau egyedül hajtotta végre a támadást. A hatóságok további részleteket egyelőre nem közöltek. A közszolgálati televízió tájékoztatása szerint Charles Bordeleau ottawai rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy már nincs veszélyben a közbiztonság.

Az elkövető anyja az AP amerikai hírügynökségnek adott telefonos interjúban elmondta, hogy nem a fiát, hanem a lövöldözés áldozatait gyászolja. Az asszony úgy fogalmazott, hogy nem tudja, mit mondjon az agyonlőtt katona hozzátartozóinak és a sebesülteknek. "Hogyan lehetne megmagyarázni egy ilyen tettet? Nagyon sajnáljuk" - mondta Susan Bibeau, hozzátéve, hogy bár az előző héten együtt ebédelt a fiával, azt megelőzően öt évvel ezelőtt látta utoljára.

A miniszterelnök csütörtökön a nemzeti háborús emlékműnél is beszédet mondott, amelyben kiemelte, hogy a támadást egy kanadai születésű állampolgár követte el. Sajtóhírek szerint az algériai származású Michael Zehaf-Bibeau 1982-ben született, nemrég tért át az iszlám hitre. Amerikai kormányzati források szerint a férfi eredeti neve Michael Joseph Hall volt, később változtatta meg Zehaf-Bibeau-ra.

Két nappal korábban, hétfőn a Québec tartománybeli Saint-Jean-sur-Richelieu településen egy, az iszlám hitre nemrégiben áttért férfi halálra gázolt egy katonát és megsebesített egy másikat, mielőtt végeztek vele. Az eset miatt a hatóságok egy fokkal, alacsonyról közepesre emelték a terrorfenyegetettség szintjét Kanadában.

Az utóbbi napokban végrehajtott, a kormányfő által terrorcselekménynek nevezett akciókra sokak szerint amiatt kerülhetett sor, hogy nemrégiben Kanada is csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet elleni, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióhoz.