Berényi: Mindig csak önmagunkra számíthatunk

1956 üzenete a felvidéki magyarság számára az, hogy van értelme szabadságáért, önmaga megmaradásáért küzdenie - jelentette ki Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke Szepsiben (Moldava nad Bodvou) csütörtökön a felvidéki magyar párt által az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából tartott központi megemlékezésen.

A csaknem felerészt magyarok által lakott kelet-szlovákiai város katolikus templomában a Mága Zoltán koncertjével egybekötött rendezvényen több százan vettek részt, az emlékezőkkel teljesen megtelt a templom épülete.

Az MKP politikusa a megemlékezésen leszögezte: az 1956-os forradalom megmutatta, hogy a szabadságért mindig van értelme szót emelni, és áldozatokat vállalni. "Volt értelme 1956 áldozatainak, mert a rendszer nem tudta megőrizni addigi jellegét és nem folytathatta azt, amit szeretett volna" - mutatott rá Berényi. Hozzátette: 1956 üzenete a felvidéki magyarság számára az, hogy van értelme szabadságáért, önmaga megmaradásáért küzdenie.

"A szabadság ott kezdődik ahol a félelem véget ér" - idézte beszédében Bibó István szavait az MKP elnöke. Hozzáfűzte: a felvidéki magyarság pedig akkor lesz szabad, ha a hatalom majd nem azt keresi, hogy miképpen vegye el tőle szabadságjogait, addig pedig különösen fontos, hogy 1956 továbbra is erőt adjon a közösségnek, s bizonyítsa, hogy érdemes és jó magyarnak lenni.

Berényi rámutatott: 1956 azért is rendkívüli jelentőségű volt a magyar nép számára, mert azzal a magyarság ismét kivívta a világ tiszteletét és "tisztára mosta magát az utolsó csatlós" szerepéből, amelyet a második világháború után kényszerítettek rá. Berényi felidézte a forradalom őszének eseményeit, majd rámutatott: 1956-ban a világ úgy döntött, hogy Magyarország ott és abban a rendszerben kell, hogy maradjon, ahol van, hiszen a forradalom nem kapott segítséget.

"A tanulság számunkra az, hogy mindig csak önmagunkra számíthatunk, akkor segítenek nekünk igazán, ha ez nem jár túl nagy áldozatokkal" - hangoztatta Berényi József. Hozzátette: ennek tanulsága a felvidéki magyarok számára az, hogy a helyi közösségnek is elsősorban önmagát kell erősítenie. "Keresni kell az egymáshoz vezető utakat, nem a megosztás a megoldás számunkra, hanem az összefogás és a közös megoldások keresése" - szögezte le az MKP politikusa.

A forradalom emléknapján több nagyobb, magyarok lakta felvidéki városban rendeztek megemlékezést, a központi rendezvényen kívül egyebek mellett Kassán is, ahol Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára mondott beszédet a helyi Művészetek Házában.