Balog Zoltán: ünnepeljük a tenni akarást

A Van Helyed Alapítvány Alkotóház az az épület, ahol a tenni akarást ünnepeljük, cigány és nem cigány emberek.

Balog Zoltán a megújult alkotóház és az alapítvány új oktatási stúdiójának átadása alkalmából azt mondta: a kormány és az alapítvány megálmodói azt szeretnék elérni, hogy cigány és nem cigány emberek éljenek a lehetőségeikkel, "aki akar, az tehessen". Ezt az akarást pedig el kell ismerni, nem segéllyel, hanem tanulási és munkalehetőséggel - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy boldogulni tudjon az is, aki nehéz sorból jön. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ózdi alkotóházban az "akarást is meg lehet tanulni". Mint mondta, érdemes akarni, mert az lehetőséget nyit és nagyon fontos, hogy fel kell ébreszteni az akarást azokban, akik itt élnek - mutatott rá a tárcavezető.

Van Helyed Alapítvány Ózdon


Kitért arra, hogy két szélső pont van ma Magyarországon a romaközösséggel kapcsolatban. Az egyik, amely szerint a romák áldozatok, akiket sajnálni, mentegetni kell, ezt az álláspontot a kormány elutasítja. A másik szélsőséget pedig, amely szerint a romák a bűnösök és ők tehetnek mindenről, még inkább elutasítják. Úgy fogalmazott: van egy harmadik, egy hosszú út, amelyet arra kell alapozni, hogy akinek emberi méltósága van, annak van emberi felelőssége is. Nekik szeretnének utat nyitni, nem büntetni, fenyegetni, hanem esélyt adni. "Olyan utat mutatni, amin járni lehet" - fűzte hozzá.

Balog Zoltán beszélt az október 23-i ünnep jelentőségéről is. Mint mondta, október 23-án megszabadultunk valamitől, a diktatúrától, a szovjet megszállástól, bár nem tartott sokáig.

"Most pedig szabadok vagyunk valamire, szabadok vagyunk arra, hogy tanuljunk, hogy dolgozzunk, hogy örömet tudjunk egymásnak okozni" de tudni kell, hogy ezért a szabadságért mások súlyos árat fizettek. Bízzunk benne, hogy tudunk élni ezzel a szabadsággal - jegyezte meg az emberi erőforrások minisztere.

Az ózdi Van Helyed Alapítvány Alkotóházában jelenleg hetvenhat gyerekkel foglalkoznak, ebből harminchárommal mindennap, negyvenhárommal pedig pénteki és szombati napokon. A házban alkotásközpontú fejlesztéssel, alternatív oktatási módszerekkel segítik a munkát, mind a tehetséges gyerekekkel, mind pedig a szüleikkel, magával a közösséggel is együtt dolgoznak.